UNS i NUNS traže da uzbunjivač iz Krušika bude hitno oslobođen
13.10.2019 | 12:41h ► 15:58h Beograd

UNS i NUNS traže da uzbunjivač iz Krušika bude hitno oslobođen

UNS i NUNS traže da uzbunjivač iz Krušika bude hitno oslobođen Foto: prtscr ytb
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da se protivi određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Кrušik A.O. koji je bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

To udruženje traži da A.O. bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka, s obzirom da javnost o tome nije obaveštena što je suprotno uobičajenoj praksi MUP-a i tužilaštva.

UNS navodi da je hapšenje i pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Кrušika i oca ministra unutrašnjih poslova "osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji".

"Ukoliko tužilaštvo tereti A.O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog A.O. treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo", piše u saopštenju.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da zahteva da se A.O. iz fabrike "Krušik" odmah pusti na slobodu i da Republičko tužilaštvo javno obrazloži razloge za pritvaranje i krivično gonjenje uzbunjivača.

U saopštenju je navedeno da zbog specifične težine taj slučaj ne sme biti tajan, da se tužilačka istraga mora voditi u smeru utvrđivanja istinitosti dokumenta, a ne protiv navodnog uzbunjivača. 

NUNS je naglasio da hapšenje lica koje je novinarima dalo informacije o mogućoj velikoj koruptivnoj aferi "moći će opravdano da se smatra za tešku zloupotrebu vlasti sa namerom zataškavanja celog slučaja". 

Nedeljnik NIN je u najnovijem izdanju objavio je da je A.O. pritvoren nakon što je portal Arms voč objavio tekst o trgovini oružjem i da je tajna akcija policije usledila kako bi se otkrilo ko je medijima dostavio dokument o povezanosti oca ministra Nebojše Stefanovića, Branka Stefanovića, sa izvozom Krušikovog oružja.

 

PSG pozvao na okupljanje ispred Centralnog zatvora u 18 časova

Pokret slobodnih građana pozvao je na svom tviter profilu građane da se danas u 18 časova okupe ispred Centralnog zatvora u Beogradu zbog hapšenja uzbunjivača koji je upozorio na povezanost oca ministra policije Nebojše Stefanovića sa trgovinom oružja.

"Uzbunjivači nisu kriminalci!", naveli su iz pokreta.

Građane je ranije danas na okupljanje, isto u 18 časova ispred Centralnog zatvora, pozvala i Inicijativa žena Srbije koja traži oslobađanje uzbunjivača.

 

I Jedan od pet miliona pozvao na skup podrške uzbunjivaču

Udruženje "Jedan od pet miliona" saopštilo je danas da podržava okupljanje građana koji će pružati podršku uzbunjivaču koji je ukazao na povezanost oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa prodajom oružja.

Naveli su da će se građani do njegovog puštanja okupljati ispred zgrade Centralnog zatvora u Beogradu svakog dana od 18 časova i pozvali su sve građane da dođu i stanu u odbranu "jednog od naših sugrađana".

"Da bi stali na put korupciji moramo stati u zaštitu uzbunjivača koji su imali hrabrosti da progovore i ukažu na dokaze korupcije, stranačkog mobinga i terorizma", naveli su u saopštenju.

Udruženje je pozvalo sve nadležne institucije da uzmu u obzir dokaze na koje je taj uzbunjivač ukazao i procesuiraju oca ministra Stefanovića.

"Zahtevamo hitno puštanje uzbunjivača na slobodu", naveli su iz udruženja.

 

Inicijativa žena: Protest svakog dana ispred CZ-a  

Inicijativa žena Srbije pozvala je danas sve građane i građanke na okupljanje ispred Centralnog zatvora u Beogradu, svakog dana od 18 časova.

U saopštenju inicijative se navodi da je zatvaranje uzbunjivača iz "Krušika" potez "mafije prerušene u državu" i da će ispred Centralnog zatvora pružati podršku, ali i tražiti puštanje uzbunjivača, koji je zatvoren jer je "dao dokaze o mafijaškim poslovima i stranačko-porodičnoj trgovini državnim oružjem".

"Građanke i građani moraju da brane Srbiju od mafije kada to ne rade otete institucije i zato nam je svima mesto ispred Centralnog zatvora u Beogradu", istakli su iz te inicijative.

Inicijativa žena Srbije pozvala je organizatore protesta "Jedan od pet miliona" da naredna protestna šetnja počne ispred Centralnog zatvora, ukoliko do tada uzbunjivač ne bude pušten.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side