07.02.2020 Beograd

UNS: Prošle godine bilo 90 napada na novinare

UNS: Prošle godine bilo 90 napada na novinare
Broj napada i pritisaka na novinare u 2019. godini u porastu je u odnosu na prethodne dve godine, a Udruženje novinara Srbije (UNS) je u bazi za 2019. godinu zabeležilo 90 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili na napade, pritiske i pretnje ili su ti incidenti objavljeni u medijima, saopštio je danas UNS.

Kako se navodi u saopštenju, UNS je 2018. evidentirao 54 slučaja napada, pritisaka i pretnji novinarima, a 2017. godine 63 takva slučaja.

"U 2019. godine četiri novinara su fizički napadana, bilo je dva slučaja ugrožavanja sigurnosti, devet pretnji, pet vređanja, 16 slučajeva onemogućavanja rada, dva hapšenja, 21 pretnja ili vređanje na društvenim mrežama, četiri sajber napada i jedan administrativni pritisak. Osim ovih, UNS je zabeležio još 26 pritisaka i incidenata: obijanje kuće, dva paljenja automobila, pritisak tužbom, uvredljive plakate", saopštio je UNS, koji je u oko 70 slučajeva i reagovao.

Najveće uvećanje u odnosu na prošlu godinu su slučajevi pretnji, jezika govora mržnje i vređanje kolega na društvenim mrežama, u čemu prednjače političari.

UNS je 2018. godine registrovao šest takvih pretnji i vređanja, a 2019. bilo ih je trostruko više - 21.

"Od četiri fizička napada na novinare i medijske radnike u 2019. godini, u tri slučaja policija je uhapsila osumnjičene. Osim uvreda koje su novinarima upućivane preko društvenih mreža, UNS je zabeležio i pet drugih slučajeva vređanja. Prošle godine bila su dva slučaja paljenja automobila novinara. Ekipi nedeljnika "Vreme" početkom godine je izgoreo automobil pri povratku iz Кosovske Mitrovice, pred administrativnim prelazom Jarinje, a aleksinačkom novinaru Dušanu Ostojiću krajem maja je zapaljen automobil, zbog čega je uhapšen osumnjičeni M.M.", navodi UNS.

Kako se navodi, "najteže ugrožavanje bezbednosti novinara u poslednjih 12 godina je paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića, koje je zabeleženo u decembru 2018. godine".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side