UNS prijavilo pretnje koje su mu upućene na Tviteru
25.10.2020 Beograd

UNS prijavilo pretnje koje su mu upućene na Tviteru

UNS prijavilo pretnje koje su mu upućene na Tviteru
Udruženje novinara Srbije (UNS) prijavilo je danas Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal pretnje koje su mu upućene na Tviteru nakon što je na toj društvenoj mreži objavilo saopštenje u kojem poziva novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše profesionalni kodeks.

"Koja ste vi gamad, al ćete visiti za ovo, jedan po jedan = SVI", glasi jedna od pretnji koja im je upućena na Tviteru, saopštili su iz UNS-a.

Naveli su da su pretnje prijavili tužilaštvu preko Stalne radne grupe za bezbednost
novinara, u kojoj su uz predstavnike UNS-a i drugih novinarskih i medijskih udruženja visoki predstavnici policije i tužilaštva.

"Ispod objave Udruženja pod nazivom 'UNS poziva novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara' koju smo 23. oktobra postavili na Tviteru nalazi se više od dvesta agresivnih, vulgarnih i uvredljivih komentara", kažu oni.

Prema njihovim rečima, tome su se pridružili i drugi korisnici Tvitera.

"Hajci protiv UNS-a na Tviteru su se pridružili urednici i novinari medija Junajted grupe, postičući svoje simpatizere da jezikom mržnje i agresivnosti komentarišu UNS-ovo saopštenje, u kojem ih pozivamo da se odupru pritisku vlasnika i da prestanu da svojim izveštavanjem drastično krše Kodeks novinara", naveli su u UNS.

Kako su istakli, pokušaj diskreditacije UNS-a na Tviteru usledio je nakon što je saopštilo da su N1, Nova i Nova.rs prekršili etička i profesionalna pravila izveštavajući o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom sudskom postupku.

"Dragan Šolak je suvlasnik Junajted grupe u čijem su vlasništvu N1, Nova i Nova.rs. Osim na Tviteru, redakciji UNS-a na imejl i u komentarima na sajtu stigao je niz jednako uvredljivih i vulgarnih komentara na to saopštenje, kao posledica neprimerene kampanje koju vode mediji Junajted grupe", navodi UNS.

U saopštenju se zaključuje da će UNS, kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, nastaviti da dostavlja pretnje tužilaštvu koje podstiču nasilje i predstavljaju pretnju po našu bezbednost.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side