UNS pozvao novinare da pomognu da se dođe do pravde za Ćuruviju
30.06.2020 Beograd

UNS pozvao novinare da pomognu da se dođe do pravde za Ćuruviju

UNS pozvao novinare da pomognu da se dođe do pravde za Ćuruviju
Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas novinare da pomognu da se dođe do pravde za ubijenog vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruviju, uoči početka većanja Apelacionog suda po žalbama na prvostepenu presudu za taj zločin, zakazanog za 7. jul.

Takođe, UNS traži da "svi prvostepeno osuđeni za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe budu hitno pritvoreni".

U saopšenju je rečeno da je do "ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistva novinara".

UNS je pozvao novinare da u svojim medijima i javnim nastupima podsete na značaj ove presude za sve novinare u Srbiji i da pomognu da se dođe do pravde za Slavka Ćuruviju.

UNS je podsetio da će 7. jula Apelacioni sud u Beogradu početi većanje po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina".

U saopštenju, UNS je podsetio da je prva i zasad jedina presuda za ubistvo novinara u Srbiji doneta aprila prošle godine, ali kako je naveo, pravda je tek na pola puta i zato je potrebna pomoć kolega novinara.

Žalbe na presudu kojom su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti osuđeni na ukupno 100 godina zatvora podneli su advokati osuđenih, ali i zamenik tužioca za organizovani kriminal.

UNS očekuje da Apelacioni sud "potvrdi prvostepenu presudu i traži da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu".

"Izricanje presude trebalo bi da znači početak kraja nekažnjivosti za zločine nad novinarima u Srbiji", naveo je UNS.

U prvostepenom postupku, koji je vođen četiri godine pred Odeljenjem za organizovani kriminal u Višem sudu u Beogradu, osuđeni su nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, bivši načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić i pripadnici RDB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, kao saizvršioci, na ukupno 100 godina zatvora.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side