UNS osudio hapšenje dopisnika Večernjih novosti u Crnoj Gori
14.05.2020 | 10:07h ► 11:53h Beograd

UNS osudio hapšenje dopisnika Večernjih novosti u Crnoj Gori

UNS osudio hapšenje dopisnika Večernjih novosti u Crnoj Gori
Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas hapšenje dopisnika "Večernjih novosti" iz Crne Gore Veliše Kadića koga je policija privela dok je izveštavao sa događaja u Nikšiću.


UNS je zatražio da se utvrdi odgovornost policije zbog hapšenja i poziao kolege da se solidarišu i osude "ovaj napad na slobodu medija", navodi se u saopštenju.

Udruženje je pozvalo i Evropsku federaciju novinara i Međunarodnu federaciju novinara da protestuju zbog hapšenja Kadića i traže neometan rad novinara u Crnoj Gori.

Novinari su tom udruženju kazale da je crnogorska policija uhapsila Kadića dok je snimao privođenje mladića, iako je imao vidno obeležje da je novinar.

Policija je dopisniku "Novosti", kako je UNS-u rečeno, raspršila biber sprej direktno u oči zbog čega mu je pružena lekarska pomoć.

"Kolega foto-reporter 'Dana' i ja smo se našli u blizini marice iz koje su istrčali policajci i počeli da privode jednog mladića. Uključio sam kameru na telefonu i snimao, da bi policija krenula na mene, dvojica su me ugurala u maricu. Jedan mi je sipao biber-sprej u oči i tražio mi da uništim snimke na mobilnom. Doveli su me u policijsku stanicu, lice me je strahovito peklo, pa je došla i hitna pomoć da mi pomogne. Bilo je užasno dok mi nisu stavili obloge", izjavio je Kadić za "Večernje novosti".

Redakcija "Novosti" nekoliko sati nije mogla da stupi u kontakt sa Kadićem dok je bio u policiji iz koje je pušten posle ponoći, navodi UNS.

 

UNS pozvao da se istraže pretnje koje je Tepić navodno uputila novinaru Milakovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je nadležne državne organe da hitno istraže pretnju koju je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić navodno uputila novinaru Miroslavu Milakovu.

Kako je objavio Blic, osumnjičeni za trgovinu narkoticima Novak Filipović policiji je izjavio da je od njega Tepić tražila da "iseli" Milakova iz Pančeva.

UNS je u saopštenju podsetio da je ugrožavanje bezbednosti novinara propisano kao krivično delo kažnjivo zatvorom od šest meseci do pet godina.

"I vlast i opozicija imaju pravo da kritikuju medije, ali ne smeju da prete našim kolegama kad su nezadovoljni njihovim izveštavanjem", dodaje udruženje.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side