UNS osudilo kampanju medija na albanskom protiv novinarke RTK2
12.05.2020 Beograd

UNS osudilo kampanju medija na albanskom protiv novinarke RTK2

UNS osudilo kampanju medija na albanskom protiv novinarke RTK2
Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Udruženje novinara Srbije na Kosovu, osudili su danas kampanju medija na albanskom protiv novinarke Drugog kanala Radio-televizije Kosovo na srpskom jeziku (RTK 2) Aleksandre Dogandžić.

Autori napada traže da novinarka bude kažnjena jer je u vestima koristila izraz "Kosovo i Metohija".

Većina medija u Prištini juče je objavila da je Dogandžić 4. maja koristila termin "Kosovo i Metohija", uz ocenu da je neprihvatljivo da novinar "plaćen novcem poreskih obveznika Kosova služi diskriminatornoj politici Slobodana Miloševića i Srbije".

Ti mediji preneli su da je direktor RTK najavio da će novinarka snositi sankcije jer je u vestima koristila "antiustavni izraz  koji apsolutno nije dozvoljen u institucijama", što je Dogandžićeva učinila i u decembru 2018. godine, te je bila suspendovana na mesec dana.

Dogandžić je za UNS izjavila da je to bila nenamerna greška, propust, i da "to nije razlog da bude medijski linčovana".

"Uplašena sam zbog prenošenja te vesti, objavljivanja moje fotografije i zastrašujućih komentara na društvenim mrežama - da treba da budem proterana sa Kosova", rekla je ona.

Navela je da je 2018. godine koristila isti naziv, ali smatra da se to ne može smatrati njenim propustom jer tada nije uređivala vesti.

UNS i UNS na Kosovu oštro se protive da Dogandžić bude kažnjena zbog naziva koji je koristila, a albanske medije pozivaju da se uzdrže od napada na kolege, što za posledicu može da ima ugrožavanje njihove sigurnosti, navedeno je u saopštenju.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side