UNS: Ometanje snimanja i pretnje ekipi TV N1 nedopustivi
24.09.2020 Beograd

UNS: Ometanje snimanja i pretnje ekipi TV N1 nedopustivi

UNS: Ometanje snimanja i pretnje ekipi TV N1 nedopustivi
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da osuđuje ometanje rada novinarske ekipe TV N1 i pretnje koje je izrekao radnik obezbeđenja ispred zgrade kompanije "Aseko".

 


Ekipa TV N1 juče je sa javne površine pokušala da snimi zgradu u kojoj je sedište kompanije "Aseko", o čijem poslovanju su radili prilog, kada im je prišla osoba sa vidnim oznakama obezbeđenja "G4S" i pokušala da ih spreči u obavljanju novinarskog zadatka.

Radnik obezbeđenja je u jednom trenutku uz verbalni pokušaj da odvrati ekipu od snimanja to učinio i fizički, stavljajući ruku na objektiv kamere.

"Dosadan si", obratio se radnik obezbeđenja snimatelju i zatim zapretio: "Dođi u moju kuću upucaću te ko zeca, još kad te vidim odakle si došlo".

Iz kompanije Aseko je posle tog nasrtaja na novinare saopšteno da radnik obezbeđenja nije zaposlen, niti angažovan u njihovoj kompaniji.

Udruženje je podsetilo da je prema odredbama Krivičnog zakonika za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

U saopštenju se dodaje da će UNS o nasrtaju na novinare TV N1 obavestiti Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara u kojoj su uz predstavnike Udruženja i drugih novinarskih i medijskih udruženja visoki predstavnici policije i tužilaštva.

 

ANEM traži reakciju nadležnih povodom napada na ekipu N1

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pozvala je danas nadležne da sankcionišu napad na ekipu televizije N1 ispred prostorija kompanije Aseko koja se povezuje sa bratom premijerke Srbije, Igorom Brnabićem, navodeći bi država time poslala "jasnu poruku da Srbija nije zemlja u kojoj se napadi na medije i novinarske ekipe tolerišu i prolaze nekažnjeno".

Predsednik Upravnog odbora ANEM-a Veran Matić ocenio je u pisanoj izjavi da pretnja medijskim ekipama u prikupljanju i snimanju materijala za svoje priloge, "nesumnjivo predstavlja ograničenje ustavom i međunarodnim konvencijama zajemčenog prava na slobodu izražavanja".

Naveo je i da konkretan slučaj predstavlja moguće neovlašćeno sprečavanje ili ometanje snimanja i emitovanja televizijskog programa, što je krivično delo za koje je krivičnim zakonom zaprećena i zatvorska kazna.

Asocijacija je pozdravila brzinu kojom se Aseko ogradio od napada i osudio sprečavanje novinara N1 da rade svoj posao.

Ekipa N1 pokušala je juče da snimi zgradu kompanije Aseko na Novom Beogradu za potrebe televizijskog priloga ali je u tome sprečio radnik firme koja je angažovana na obezbeđenju tog objekta, uz kako su naveli iz te medijske kuće, udaranje kamere i otvorene pretnje.

Iz Aseka su potom saopštili da radnik obezbeđenja nije zaposlen u toj kompaniji, niti angažovan sa njihove strane.

"Žao nam je zbog navedene situacije, pogotovo što kao kompanija ne podržavamo nijednu vrstu neprofesionalnog i nasilnog ponašanja", naveli su iz Aseka.

Kompanija se našla u centru medijske pažnje nakon što je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila ugovore iz kojih se kako je navela, vidi da je Aseko, u kom radi brat premijerke Igor Brnabić, dobio 180 miliona dinara za projekat Kancelarije za IT upravu koja je u nadležnosti predsednice vlade.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side