UNS nudi besplatnu pravnu pomoć novinarima napadnutim tokom protesta
11.07.2020 Beograd

UNS nudi besplatnu pravnu pomoć novinarima napadnutim tokom protesta

UNS nudi besplatnu pravnu pomoć novinarima napadnutim tokom protesta
Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas kolege koje su napadnute tokom demonstracija prethodnih dana da im se jave kako bi dobile besplatnu pravnu pomoć.

UNS je pozvao i građane koji imaju informacije o napadačima na novinarske ekipe ili su bili svedoci tih događaja da se jave na broj telefona 062/530337 kako bi identitet napadača bio utvrđen a oni što pre procesuirani.

Udruženje je osudilo napade tokom sinoćnjeg protesta u Beogradu na novinare, fotoreportere i snimatelje agencije Beta i TV Kurir.

Fotoreporter Bete Miloš Miškov potvrdio je UNS-u da ga je pogodila cigla u glavu dok je fotografisao na stepenicama ispred ulaza u Narodnu skupštinu.

On je naveo da je fotografisao bacanje baklje na policijski kordon kada ga je pogodila cigla koju je bacio neko od demonstranata u pravcu policijskog kordona.

Miškovu je ukazana lekarska pomoć, ušivena mu je glava i do ponedeljka će, rekao je UNS-u, ostati pod nadzorom lekara u bolnici.

Fotoreporterka Bete Svetlana Dojčinović povređena je takođe kada je na nju neko od demonstranata bacio čvrst predmet. U Urgentnom centru ušivena joj je povreda na levoj ruci.

Novinar TV Kurir Stefan Stanković rekao je UNS-u da ga je dok je stajao na zidu, kod ulaza u Skupštinu Srbije, jedan od demonstranata koji je bio ispod njega udario čvrstim predmetom u predelu desnog bubrega.

"Nisam video osobu. Imao je masku i kapuljaču. Stajao sam sa fotorporterima i frilenserima i čuo kako neko psuje i vređa novinare. Počeo je zatim da udara", rekao je UNS-u Stanković.

On je dodao da je još teže bilo kad je ispred njega i snimatelja pao suzavac i da su tada prestali
uživo da prenose događaje ispred skupštine.

U napadu na ekipu Al Džazire u kojoj su bili Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani polomljena je kamera. Dok su izveštavali sa protesta, prišlo je im nekoliko muškaraca uz povike "Beži bre s tom kamerom", "Šta snimaš".

Novinaru TV N1 Petru Gajiću izbila je iz ruke mikrofon mlađa muška osoba dok je uživo u televizijskom programu prenosio dešavanja pred skupštinskim ulazom.

"Sve se brzo odvijalo. Prišli su nam mladići, vređali nas. Jedan od njih mi je udario mikrofon. Nisam imao posle neprijatnosti", rekao je UNS-u Gajić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side