UNS: Novinari Politike nezakonito otpušteni
30.10.2019 Beograd

UNS: Novinari Politike nezakonito otpušteni

UNS: Novinari Politike nezakonito otpušteni
Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da je novinar "Politike" Danilo Bugarski nezakonito otpušten 2010. godine i naložio da ga "Politika novine i magazini" (PNM) posle devet godina vrati na posao, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Presudom, u koju je UNS imao uvid, poništeno je rešenje koje su potpisali generalna direktorka Mire Glišić-Simić i njen zamenik Maks-Sebastijan Vinterfeld, prema kojem je "usled organizacionih promena" u PNM "prestala potreba za radom" Bugarskog.

Nezakonit je, navedeno je u presudi, bio i raskid ugovora o radu.

Bugarski je jedan od 18 novinara koje je rukovodstvo "Politike" otpustilo 2010. godine, uz obrazloženje da je prestala potreba za njihovim radom, da nisu mogli biti premešteni na drugo radno mesto, niti je postojala "mogućnost njihove prekvalifikacije i dokvalifikacije".

U presudi se navodi da je izdavač postupao nezakonito jer je, u skladu sa Zakonom o radu, pre otkazivanja ugovora o radu morao da donese Program rešavanja viška zaposlenih, što nije uradio.

To je bilo ponovljeno suđenje pred Prvim osnovnim sudom u slučaju Bugarski protiv PNM, jer je Apelacioni sud 2018. godine vratio slučaj na ponovno odlučivanje.

UNS je saopštilo da je Vrhovni kasacioni sud 2017. godine presudio da su nezakonito otpušteni novinarka "Politike" Svetlana Vasović-Mekina, novinar Dragan Torlaković i dopisnik "Politike" iz Leskovca Aleksandar Davinić i da svi moraju biti vraćeni na posao.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side