19.01.2018 Beograd

UNS: Narodna banka da proveri poslovanje banaka koje ne odobravaju kredite medijima

UNS: Narodna banka da proveri poslovanje banaka koje ne odobravaju kredite medijima
Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Narodnu banku Srbije (NBS) da proveri poslovanje Rajfajzen, Vojvođanske i Inteza banke koje po navodima UNS-a "bez zakonskog osnova ne odobravaju kredite novinarima, medijima i udruženjima građana".

Reagujući na tvrdnje Narodne banke da nije zabranila poslovnim bankama da daju kredite medijima, UNS je u saopštenju pozvao NBS da utvrdi "ko je odgovoran za to što poslovne banke diskriminišu novinare, medije i udruženja građana" kao i da ne dozvoli takvu praksu.

"Imamo dokaze da pojedine poslovne banke ne poštuju zakonsku obavezu da se prilikom odobravanja kredita isključivo rukovode 'finansijskim stanjem dužnika – pravnog lica, odnosno kreditnom sposobnošću dužnika – fizičkog lica, kao i vrednošću i pravnom sigurnošću njegove kreditne zaštite', a na koju se poziva NBS u svom saopštenju", saopštio je UNS.

Navodeći da je Narodna banka Srbije dužna da kontroliše da li poslovne banke rade u skladu sa propisima, UNS je izrazio spremnost da NBS dostavi činjenice koje "nedvosmisleno potvrđuju da veliki broj banaka diskriminiše medije, novinare i civilni sektor".

Udruženje je podsetilo da je u decembru prošle godine poslalo dokaze o "diskriminaciji" Zaštitniku građana dodajući da u vezi sa tim još uvek nije dobilo zvaničan odgovor ombudsmana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side