UNS: Beogradski konkurs ranije raspisan, pet miliona dinara manje za medije
03.02.2020 | 15:00h ► 15:15h Beograd

UNS: Beogradski konkurs ranije raspisan, pet miliona dinara manje za medije

UNS: Beogradski konkurs ranije raspisan, pet miliona dinara manje za medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je beogradski konkurs za medijske sadržaje za 2020. godinu raspisan znatno ranije nego prethodnih godina, kao i većina konkursa, Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata i lokalnih konkursa, kao i da je za izdavače medija i produkcija predviđeno 85 miliona, što je pet miliona dinara manje nego prošle godine.

U saopštenju UNS-a se navodi da je "medijski konkurs Grada Beograda, uključujući i konkurse Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata, stoti raspisan za 2020. godinu, a da je za te konkurse ukupno izdvojeno skoro 1,5 milijardi dinara.

"Grad Beograd je 2019. raspisao konkurs u aprilu, a ranijih godina u avgustu i septembru. Iz budžeta glavnog grada je 2019, 2018. i 2016. godine bilo opredeljeno po 90 miliona dinara, 2017. bilo je opredeljeno 74 miliona, a 2015. godine 45 miliona dinara za medijske projekte. Prethodnih godina raspodela novca projektima i odabir članova komisije koji su ocenjivali projekte po konkursu Grada Beograda bili su sporni", navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS se lane, ali i 2018. godine, odrekao 420.000 dinara dobijenih na konkursu zato što su "milione dobili mediji rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije, a u komisiju za ocenjivanje projekata nisu imenovani predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti poznati medijski stručnjaci".

"U komisiji za ocenjivanje medijskih projekata Grada Beograda 2017. godine nije bilo mesta za predstavnike UNS-a, reprezentativnih udruženja, niti javnosti poznatih medijskih stručnjaka. Jedan od članova komisije je te godine bio u sukobu interesa. Tada su većinu novca dobili TV Studio B i povezane firme, kao i firme koje su registrovane posle raspisivanja konkursa", navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

UNS navodi da je "Grad Beograd 2016. godine na medijskom konkursu više od trećine novca dodelio firmama i preduzetnicima koji se ne bave informisanjem javnosti i od kojih su pojedine osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili čak po njegovom raspisivanju, a da u komisiji ni tada nije bilo predstavnika reprezentativnih medijskih i novinarskih udruženja".

 

UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od postupka protiv Nedeljnika

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od prekršajnog postupka protiv lista "Nedeljnik" jer tekst za koji Ministarstvo tvrdi da ugrožava decu, kako su ocenili iz UNS-a, zapravo predstavlja dobar primer izveštavanja.

U saopštenju za javnost se ocenjuje da svaki čitalac teksta "Nije to 'Ma to su deca, toga je uvek bilo'" može da prepozna oprez novinara i urednika, kao i brigu da tekst i fotografije ne budu eksplicitne i ne ugroze decu, iako je tema vršnjačko nasilje, a da javnost bude tačno upoznata sa konkretnim problemom i onim što je u tom slučaju škola preduzela.

"Za pohvalu nije samo novinarski rad, već i to što se direktor škole odazvao i govorio za 'Nedeljnik' o slučaju, imajući u vidu da novinari o ovako osetljivim temama najčešće ne dobiju pravovremeni odgovor nadležnih", ocenili su iz tog udruženja.

UNS je podsetio da godinama sa UNICEF-om analizira izveštavanje medija o deci, organizuje obuke i podstiče profesionalno izveštavanje o deci.

"Izveštavanjem o nasilju nad i među decom štampani mediji po pravilu krše etička pravila i prava deteta kada takve teme objavljuju kao udarne, na naslovnici, pokazalo je zajedničko istraživanje UNS-a i UNICEF-a, a takve vrste senzacionalizma nema kod 'Nedeljnika'", naveli su oni.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side