RTS uputio protest kosovskim vlastima zbog zadržavanja konvoja na Jarinju
11.09.2019 | 17:24h ► 17:30h Beograd

RTS uputio protest kosovskim vlastima zbog zadržavanja konvoja na Jarinju

RTS uputio protest kosovskim vlastima zbog zadržavanja konvoja na Jarinju Foto: Novi magazin/SA
Radio televizija Srbije javno je danas uputila protest kosovskim vlastima zaduženim za poštovanje procedure prelaska na administrativnim prelazima zbog zaustavljanja konvoja javnog servisa na Jarinju.


Karavan "Najlepših narodnih pesama" 12. septembra treba da se održi u Kosovskoj Mitrovici, što je ujedno i koncert kojim se obeležava 95 godina postojanja Radio Beograda. Predviđen je direktan prenos na programima radija i televizije Javnog servisa.

Kako je objavljeno na portalu RTS, pored blagovremeno podnete, uredne dokumentacije neophodne za ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, konvoj RTS-a u kojem se nalazila tehnička oprema za binu i link vozilo, zadržan je juče u 15 sati na prelazu Jarinje bez ikakvog obrazloženja.

Konvoju su se danas pridružili i ostali članovi ekipe koja je jutros krenula iz Beograda - voditelji, muzičari Narodnog orkestra RTS-a i produkciono osoblje.

Više od 20 sati konvoj čeka da uđe na teritoriju Kosova i Metohije, čime se dovodi u pitanje mogućnost valjane tehničke realizacije koncerta u Kosovskoj Mitrovici.

RTS je zato javno upućuje protest kosovskim vlastima zaduženim za poštovanje procedure oko prelaska na administrativnim prelazima.

"Ovo maltretiranje i ponižavanje radnici RTS-a izdržaće samo zbog toga da bi održali obećanje dato građanima Kosovske Mitrovice i našem narodu na severu Kosmeta, obećanje da ćemo koncert održati", ističu iz javnog servisa.

 

UNS: Kosovske vlasti da omoguće slobodu kretanja ekipi RTS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu najoštrije protestuju zbog dvadesetočasovnog zadržavanja ekipe Radio-televizije Srbije (RTS) na administrativnom prelazu Jarinje i sprečavanja da održi planirani koncert u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, saopštilo je to udruženje.

UNS i UNS na Kosovu ističu da je neprihvatljivo ograničavanje slobode kretanja ljudi, a posebno novinara i medijskih radnika i traže da kosovske vlasti bez odlaganja omoguće ekipi RTS-a da nastaviti put za Kosovsku Mitrovicu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja