16.01.2018 Beograd

UNS: Ispitati navode o pretnjama Čedomira Jovanovića novinaru Kurira

UNS: Ispitati navode o pretnjama Čedomira Jovanovića novinaru Kurira Foto: Zoran Raš
Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da nadležni organi ispitaju sve okolnosti slučaja koji je danas policiji prijavio novinar Kurira Boban Karović, zbog pretnji koje mu je uputio predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

UNS je saopštio da je Jovanović pretio telefonom nezadovoljan zbog teksta koji je u ponedeljak objavljen u Kuriru, u kojem Mihajlo Ulemek, stric Milorada Ulemeka, govori o tome da je lider LDP-a posećivao kuću u Šilerovoj ulici, gde su se okupljali pripadnici "Zemunskog klana".

"Nakon navoda izvora da je Jovanović posećivao ovu kuću poslao sam ;mu SMS-om pitanja da to prokomentariše, ali mi on nije odgovorio. Zvao me je sinoć i prvo rekao da ima informacije i da mu dam adresu da pošalje nekog po mene. Na moju konstataciju da nije toliko hitno i da se možemo čuti sutra, on je počeo da preti", rekao je UNS-u Karović.

On je dodao da mu je Jovanović pretio da će ga "polomiti" i vikao "koga ti citiraš danas" i "kakav ti je ovo tekst za sutra".

"Rekao je i da ;ću mu platiti za sve u prethodnih 15 godina, kao i da sam dobio novac da pišem te stvari. Nije zvučalo nimalo bezazleno i prijavio sam pretnje policiji. Naročito me plaši što je hteo da dobije moju adresu", ispričao je novinar.

Jovanović danas nije odgovarao na pozive UNS-a.

UNS navodi da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

UNS je navelo da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu s javnim interesom.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side