UNS: Građani sa zdravstvenim tegobama mogu kod lekara i tokom policijskog časa
10.04.2020 Beograd

UNS: Građani sa zdravstvenim tegobama mogu kod lekara i tokom policijskog časa

UNS: Građani sa zdravstvenim tegobama mogu kod lekara i tokom policijskog časa Foto: Novi magazin/ SA
Građani koji osete zdravstvene tegobe i neophodna im je lekarska pomoć mogu da odu kod doktora i za vreme policijskog časa, potvrđeno je danas Udruženju novinara Srbije (UNS) iz nekoliko policijskih stanica u Beogradu.

UNS je pozvao policijske stanice u Beogradu kako bi dobio odgovor na pitanje građanina koji je želeo da sazna kako oni koji osete simptome mogu nekažnjeno da dođu do korona punktova u domovima zdravlja koji rade do 22 sata, ako je na snazi policijski čas.

U stanicama policije Stari grad, Vračar i Voždovac koje je UNS pozvao rečeno je da osoba sa zdravstvenim tegobama prvo treba da pozove korona-punkt u Domu zdravlja, ako sumnja na korona virus, odnosno Dom zdravlja ili hitnu pomoć za druge zdravstvene tegobe.

"Ukoliko dobiju savet da sami dođu u zdravstvenu ustanovu, to treba da urade, bez obzira na policijski čas", rečeno je UNS-u u policiji.

U sve tri stanice kažu da ukoliko policija zaustavi nekog sugrađanina koji je krenuo kod lekara, proveriće da li se on nalazi na trasi između mesta stanovanja i doma zdravlja ili bolnice.

"Savetovano je i da, ako je moguće, sugrađani imaju neku medicinsku dokumentaciju sa sobom, ali ona nije neophodna", piše u saopštenju UNS-a.

U policijskoj stanici Stari grad rekli su za UNS da oni koji osete zdravstvene tegobe prvo treba da pozovu hitnu pomoć, a ako im je savetovano da sami dođu, to najave policijskoj stanici koja je nadležna po mestu stanovanja.

Ovo je bio odgovor na jedno od pitanja građana koja UNS dobija za rubriku "Građani traže da novinari pitaju", a koja su objavljena na sajtu i društvenim mrežama te novinarske organizacije.

UNS je saopštio da će nastaviti da traži i objavljuje odgovore nadležnih i poziva kolege da i oni traže odgovore na pitanja građana koji se u vreme vanrednog stanja proglašenog zbog korona virusa brinu za sebe i svoje bližnje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side