UNS: Diskriminacija medija u Valjevu
05.05.2020 Beograd

UNS: Diskriminacija medija u Valjevu

UNS: Diskriminacija medija u Valjevu
Udruženje novinara Srbije (UNS) kritikovalo je danas odluku gradske vlasti Valjeva da ne pozove predstavnike svih medijskih kuća iz tog grada na obeležavanje 21. godišnjice pogibije pilota Vojske Jugoslavije (VJ) Milenka Pavlovića.

Kako su objavile Kolubarske.rs, a preneo UNS, nekoliko valjevskih medija, uključujući taj portal, kao i dopisnici medija sa nacionalnom frekvencijom, nisu dobili poziv da prisustvuju polaganju venaca na spomen-obeležju pilotu Pavloviću koji je poginuo 4. maja 1999. u borbi sa avionima NATO.

Po navodima portala Kolubarske.rs, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović "naredio je da se na događaj pozovu samo televizije i nedeljnik Napred, a ne portali i dopisnici beogradskih medija, osim RTS-a".

"S obzirom na to da zvaničnici Grada Valjeva, što su prethodnih 20 godina činili, nisu poslali obaveštenje da će danas obeležiti godišnjicu pogibije hrabrog pilota polaganjem venaca, zaključili smo da ove godine zbog vanrednog stanja i pandemije koronavirusa, kao i zabrane okupljanja većeg broja ljudi, neće ni biti organizovаno polаganje venaca", naveo je portal a preneo UNS.

Udruženje je podsetilo gradsku upravu Valjeva da je diskriminacija novinara zabranjena Ustavom i Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i da svi organi javne vlasti imaju obavezu da o svojim aktivnostima obaveštavaju novinare i javnost.

Iz UNS-a su naveli i da su im se novinari iz Valjeva do sada više puta žalili na loš odnos gradonačelnika Gvozdenovića prema medijima.

"Ova diskriminacija posebno je uvredljiva za javnost jer su joj uskraćene informacije o obeležavanju godišnjice pogibije pukovnika Pavlovića, simbola otpora agresiji NATO-a na Savezne Republike Jugoslaviju 1999. godine", stoji u sapštenju Udruženja novinara Srbije.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side