09.10.2017 Beograd

UNS: Danas 26 godina od ubistvo dopisničke ekipe RTS-a

UNS: Danas 26 godina od ubistvo dopisničke ekipe RTS-a Foto: pixabay
Udruženje novinara Srbije (UNS) podsetilo je da se danas navršava 26 godina od kako su na putu Petrinja-Glina (Hrvatska) ubijene kolege šabačke dopisničke ekipe Radio-televizije Srbije (RTS) - novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević.

Mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo je na putu do bolnice.

Automobil u kom se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, a UNS-ovo istraživanje za "Dosije o ubijenim i nestalim novinarima" pokazalo je da tužilaštva Srbije i Hrvatske do danas nisu pokrenula istrage tog zločina.

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za "Dosije" rekao da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje. Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mesta i prevezao ranjenog Sretena Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu "Slobodni tjednik".

U tom listu, osam dana posle ubistva, pojavio se tekst pod naslovom "Pucati na špijune bez zaustavljanja". Iz teksta se vidi da je autor, potpisan sa Jovan Kubura, koristio beležnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen, naveo je UNS.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • U Hramu Svetog Save predstavljen mozaik u prisustvu Vučića i Lavrova U Hramu Svetog Save predstavljen mozaik u prisustvu Vučića i Lavrova

  U Hramu Svetog Save danas je predstavljen mozaik centrale kupola hrama, visine 65 metara, koji je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu.

 • Protest ispred kancelarije advokata File zbog izjave o Đinđiću Protest ispred kancelarije advokata File zbog izjave o Đinđiću

  Kandidati za gradske odbornike i aktivisti Grupe građana "Šta radite bre - Marko Bastać" protestovali su danas ispred kancelarije advokata Tome File u centru Beograda kako bi izrazili protest zbog njegovih izjava o Zvezdanu Jovanoviću, osuđenom ubici premijera Srbije Zorana Đinđića 2003.

 • Đorđević predstavio besplatnu penzionersku karticu Đorđević predstavio besplatnu penzionersku karticu

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predstavio je danas besplatnu penzionersku karticu koju će svi penzioneri u Srbiji koristiti umesto penzionog čeka i kojom će ostvariti popuste.

 • Srpska lista neriga da će glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom Srpska lista neriga da će glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom

  Srpska lista saopštila je danas da neće glаsаti zа demаrkаciju Kosova sа Crnom Gorom i dodala da je reč o lažnim i tendencioznim tvrdnjama koje su plasirane u medijima na albanskom jeziku i koje je preneo deo medija na srpskom.

 • Đurić: Bilo je genocida na Kosovu, ali ga je počinila OVK Đurić: Bilo je genocida na Kosovu, ali ga je počinila OVK

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas, u odgovoru šefu poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulahu Hotiju, da na Kosovu jeste počinjen genocid ali da ga je počinila teroristička Oslobodilačka vojska Kosova, kojoj pripada i Hoti sa svim njegovim komandantima.

 • Jeremić: Beogradski izbori su najveća prilika za promene od 2012. Jeremić: Beogradski izbori su najveća prilika za promene od 2012.

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su predstojeći beogradski izbori najveća prilika za promene u proteklih šest godina koja se ne sme propustiti jer u suprotnom preti opasnost od "potpunog srastanja države i organizovanog kriminala".

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • Proglašena lista Ljubiše Preletačevića Belog Proglašena lista Ljubiše Preletačevića Belog

  Grаdskа izbornа komisijа (GIK) je na kasno sinoć održanoj sednici proglasila izbornu listu pod nazivom Ljubiša Preletačević Beli - Zato što BELOVGRAD, i usvojila je rešenje o utvrđivanju Zbirne izborne liste za predstojeće izbore u Beogradu koji se održavaju 4. marta.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Oblačno, mestimično s padavinama, do osam stepeni Oblačno, mestimično s padavinama, do osam stepeni

  Vreme u Srbiji danas će biti oblačno, mestimično s padavinama, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Šešelj: Formirati industrijsku zonu na levoj obali Dunava Šešelj: Formirati industrijsku zonu na levoj obali Dunava

  Nosilac liste Srpske radikalne stranke (SRS) za beogradske izbore Vojislav Šešelj izjavio je danas da ta stranka ima novi plan za razvoj dela Beograda koji se nalazi na levoj obali Dunava, koji podrazumeva formiranje industrijske zone.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw