UNS: Ćosić vodi političku hajku, umesto da N1 otkloni svoj propust
25.10.2020 Beograd

UNS: Ćosić vodi političku hajku, umesto da N1 otkloni svoj propust

UNS: Ćosić vodi političku hajku, umesto da N1 otkloni svoj propust
Udruženje novinara Srbije (UNS) optužilo je danas direktora programa N1 Jugoslava Ćosića da protiv tog udruženja "vodi političku hajku".

"UNS osuđuje postupak Ćosića, koji je organizovao naše kolege zaposlene na ovoj televiziji da svojim potpisima podrže odmazdu koju Ćosić sprovodi protiv UNS-a u korist svojih poslodavaca, a protiv interesa javnosti i novinarske etike", saopštilo je to novinarsko udruženje.

Kako je navedeno, "Ćosić je proteklih dana protiv UNS-a pokrenuo ceo medijski kompleks koji gazde Junajted grupe u Srbiji kontrolišu i koji, pored N1, uključuje i Nova S televiziju i portal Nova.rs".

"Politička propaganda N1, koja umesto argumenata poteže događaje od pre trideset i više godina, te lične diskvalifikacije predsednika UNS-a i predsednice Suda časti UNS-a koji sa tim davnim događajima nisu imali nikakve veze, ne mogu da sakriju suštinu zbrke koju je N1 napravio greškom svog direktora", naveo je UNS.

U saopštenju je rečeno da se UNS "zamerilo Ćosiću time što je zateklo N1 u kršenju osnovnih novinarskih pravila i što je o tome obavestilo stručnu javnost, u profesionalno besprekornom tekstu Jovane Pešić na sajtu UNS-a" i da je "odmazda protiv UNS-a krenula tek kad su taj tekst preneli Ćosićevi medijski i politički rivali".

Kako je navedeno, "televizija N1 je 28. septembra izvestila kako je švajcarski sud u sporu Dragana Šolaka protiv Informera, Studija B i TV Pink presudio u korist Dragana Šolaka jer, obratite pažnju, 'tuženi mediji na sudu nisu dokazali nijednu od tvrdnji koje objavljuju'".

"N1 je tog dana sakrila osnovnu informaciju: da tuženi mediji na sudu nisu ništa dokazali, niti pokušali da dokažu, budući da tuženi mediji sudu nisu ni pristupili. Što će reći da tužene medije na sudu niko nije zastupao, da se njihovi argumenti tamo nisu čuli, da njihovi advokati nisu ni izvodili dokaze za tvrdnje koje su tuženi mediji objavili", rečeno je u saopštenju.

U saopšenju je rečeno da je "redakcija N1 imala mogućnost da ispravi svoj početni propust i odgovori na pitanja stručne javnosti".

"Umesto toga, Ćosić se odlučio na jezik ratnog pohoda, 'municiju' i politikantstvo o davnim devedesetim godinama. Zašto, kad je sve lako moglo da se reši profesionalnim razgovorom o novinarskim standardima?", saopštio je UNS.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side