UNS: Apelacioni sud potvrdio da je dopisnik Politike Davinić nezakonito otpušten
11.10.2019 Beograd

UNS: Apelacioni sud potvrdio da je dopisnik Politike Davinić nezakonito otpušten

UNS: Apelacioni sud potvrdio da je dopisnik Politike Davinić nezakonito otpušten
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda iz 2018. da je dopisnik Politike Aleksandar Davinić iz Leskovca 2010. godine nezakonito otpušten kao "tehnološki višak" i da posle devet godina mora da bude vraćen na posao, saopštio je danas UNS.

Pravosnažnom presudom, u koju je UNS imao uvid, poništeno je nezakonito rešenje generalne direktorke "Politike novine i magazini" Mire Glišić-Simić i zamenika generalne direktorke Vernera Herića iz 2010. godine kojim je "zbog organizacionih promena prestala potreba za radom" Davinića. Nezakonit je, navodi se u presudi, i prekid ugovora o radu.

Davinić je jedan od 18 novinare, koje je rukovodstvo Politike 2010. godine otpustilo kao "tehnološki višak" s obrazloženjem da je prestala potreba za njihovim radom, da nisu mogli biti premešteni na drugo radno mesto, niti je postojala "mogućnost njihove prekvalifikacije i dokvalifikacije".

Prvostepenom presudom utvrđeno je da je Davinić u Politici od 2002. bio zaposlen na neodređeno vreme, da je 2008. raspoređen na mesto novinara u dodatku "Srbija", te da je 2010. godine otpušten, navodi UNS.

Apelacioni sud presudio je da je "Politika novine i magazini" (PNM), izdavač Politike postupala nezakonito jer je, u skladu sa Zakonom o radu, pre otkazivanja ugovora o radu morala da donese Program rešavanja viška zaposlenih, što je "propustila da uradi".

U presudi se navodi da Zakon o radu propisuje da je poslodavac koji utvrdi da će doći do prestanka potrebe za radom najmanje 20 zaposlenih u roku od 90 dana, dužan da donese ovaj program.

PNM je tokom sudskog procesa tvrdio da je tehnološki višak predstavljalo 18 zaposlenih.

Međutim, kako je navedeno, sud je zaključio da je PNM morao da ubroji u ukupan broj tehnološkog viška i 75 zaposlenih kojima je radni odnos prestao uz isplatu stimulativne otpremnine "jer su i oni predstavljali tehnološki višak".

"Tehnološki višak su predstavljala 93 zaposlena i to 75 zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak uz isplatu stimulativne otpremnine i 18 zaposlenih koji nisu dali saglasnost i kojima je takođe otkazan ugovor o radu uz isplatu otpremnine, ali ne stimulativne otpremnine", navodi se u presudi apelacije, prenosi UNS.

U presudi Apelacionog suda navodi se i da je pravilan zaključak da nisu postojali uslovi da se Davinić proglasi tehnološkim viškom jer PNM prilikom utvrđivanja viška zaposlenih, nije primenio nikakve kriterijume prilikom raspoređivanja zaposlenih na radna mesta, čime je imao "nejednaki tretman zaposlenih koji su radili na istim poslovima".

Osim Davinića, Vrhovni kasacioni sud presudio je 2017. godine i da je novinarka Politike Svetlana Vasović Mekina 2010. godine kao "tehnološki višak" nezakonito otpuštena i da mora da bude vraćena na posao, što se do danas nije desilo. Prvostepeni sud presudio je i da je Dragana Torlakovića Politika nezakonito otpustila i da mora da ga vrati na posao.

U toku je i spor po tužbi Danila Bugarskog protiv Politike zbog nezakonitog otpuštanja 2010. godine, kao tehnološkog viška.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.10.2019, 15:38h Ljiljana

    Dobar novinar icovek, steta da mu se to dogodilo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side