UNFPA: Korona uticala na sve, ali nisu svi jednako pogođeni
10.07.2020 Beograd

UNFPA: Korona uticala na sve, ali nisu svi jednako pogođeni

UNFPA: Korona uticala na sve, ali nisu svi jednako pogođeni Foto: Beta / Milan Obradović
Pandemija koronavirusa uticala je na ljude, zajednice i ekonomije svuda, ali nisu svi jednako pogođeni, upozoreno je sa današnje virtuelne panel diskusije, koju je u Srbiji organizovao Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), povodom Svetskog dana stanovništva.

"Žene i devojčice u posebnim su rizicima. Uticaj korone može biti posebno velik u zemljama kao što je Srbija sa značajnim učešćem starijih ljudi", saopštila je vlada Srbije, uz procenu da je u našoj zemlji svaka peta osoba starija od 65 godina.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je naglasila da se Srbija suočila sa sličnim izazovima kao i druge evropske zemlje, imajući u vidu značajan udeo starijih osoba u opštoj populaciji.

"Pored starijih ljudi, pandemija je pokazala da intervencije namenjene marginalizovanim grupama, kao što su ljudi i porodice koje žive u siromaštvu, osobe sa invaliditetom moraju biti ojačane", rekala je Đukić Dejanović, koja je navela da je neophodno pojačati nadzor kada je u pitanju porodično i rodno zasnovano nasilje.

Navedeno je i da, globalno, ali i u Srbiji, žene čine najveći deo zdravstvenih radnika, više od 70 odsto, zbog čega su one nesrazmerno izložene koronavirusu. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side