Umro reditelj Goran Paskaljević
25.09.2020 | 21:25h ► 22:38h Beograd

Umro reditelj Goran Paskaljević

Umro reditelj Goran Paskaljević Foto: prtscr youtube
Reditelj Goran Paskaljević, jedan od najznačajnijih predstavnika srpske kinematografije, umro je u 74. godini u Parizu, javili su beogradski mediji.

Studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU, a posle prvog igranog filma "Čuvar plaže u zimskom periodu" (1976), snimio je više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta.

Reditelj je kultnih ostvarenja "Poseban tretman", "Varljivo leto '68", "Bure baruta"... Prošle godine premijerno je prikazan njegov novi film "Uprkos magli", sa kojim je gostovao na domaćim i internacionalnim festivalima.

Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u Londonu 2010. priredili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa monografijomna engleskom jeziku o njegovom radu.

Časopis "Verajeti" svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Paskaljević je napravio više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta, Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.


Vukosavljević: Delo Paskaljevića zauvek ostaje deo srpske filmske istorije

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je večeras, povodom smrti reditelja Gorana Paskaljevića, da je srpska kultura ostala siromašnija za još jedno veliko ime.

Vukosavljević je u telegramu saučešća porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima u Srbiji i širom sveta, naveo da je Paskaljević obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom.

"Srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama je bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju a mane humorom i suptilnom ironijom", naveo je Vukosavljević.

U telegramu saučešća se navodi i da će "uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini".

"Paskaljević je tananim senzibilitetom, tiho ali snažno i ubedljivo tkao svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički, ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac", napisao je Vukosavljević u telegramu.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side