19.02.2018 Beograd

Ulice za bicikliste: Na Trgu Slavija ukinuti pešački prelaz i biciklistička staza

Ulice za bicikliste: Na Trgu Slavija ukinuti pešački prelaz i biciklistička staza Foto: pixabay
Beogradsko Udruženje građana "Ulice za bicikliste" saopštilo je danas da su nadležni, suprotno planovima regulacije Trga Slavije, ukinuli pešački prelaz kod Hotela "Slavija" i biciklističku stazu koja prelazi preko tog trga.

Time je nestala trasa za bicikliste koji tuda idu na posao, a ionako dugačak put pešaka oko tog trga se još više produžio, dok su nadležni na mestu udaljenom od tog trga dodali semafor što dodatno produžuje vreme čekanja pešaka.

"Pod plaštom 'bezbednosti pešaka' zapravo se radi na ubrzavanju protoka motornog saobraćaja preko Trga, a sve na uštrb drugih ugroženih kategorija učesnika saobraćaja - pešaka i biciklista, koji se u evropskim gradovima vraćaju na trgove, dok se u Beogradu proteruju s njih", navedeno je u saopštenju.

Udruženje "Ulice za bicikliste" dodaje da proširivanje automobilske infrastrukture nigde nije donelo smanjenje gužvi, već, naprotiv, povećanje gustine saobraćaja.

"Gradske vlasti guraju Beograd i Beograđane u saobraćajni scenario koji su gradovi Zapadne Evrope prošli pre 30 godina", naveli su iz Udurženja i upitali gde je kraj pogrešnim potezima saobraćajnih planera i da li će pešaci uskoro postati nepoželjna kategorija na beogradskim ulicama, poput biciklista.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side