Ujedinjena demokratska Srbija predlaže ukidanje RTS
12.05.2020 Beograd

Ujedinjena demokratska Srbija predlaže ukidanje RTS

Ujedinjena demokratska Srbija predlaže ukidanje RTS Foto: Novi magazin/SA
Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) predložila je danas ukidanje Radio-televizije Srbije (RTS) jer ni posle 20 godina nije uspela da se transformiše u ozbiljan javni servis niti ispunjava svoje zakonske funkcije.


"RTS je politički pristrasan, programski siromašan i neubedljiv, organizaciono preskup i neefikasan i svojim radom nanosi štetu svim građanima Srbije. RTS nije u stanju da radi i služi kao javni servis za potrebe svih građana koji ga, svojom pretplatom i dodatno iz budžeta, finansiraju i to je svima očigledno i jasno", navodi se u saopštenju UDS.

Ta organizacija smatra da RTS nije javni servis ni u informativno-političkom segmentu ni u drugim oblastima za koje je osnovan i finansiran, dobijajući zakonski privilegovan položaj i prihode.

"U programima RTS nema nikakvog političkog pluralizma, nema nikakvih ozbiljnih društvenih i političkih analiza, nema programa, sposobnosti i spremnosti da se javnosti ponudi uravnotežena i profesionalna slika Srbije i sveta oko nas. Za RTS ne postoje ni stranke, ni poštovanje potreba različitih grupa u našem društvu, nema ni mesta ni interesa za kvalitetan obrazovni, kulturni, naučni program, kao ni osećaja za potrebe ljudi u različitim delovima Srbije", dodaje se.

UDS smatra da agonija javnosti i građana sa RTS-om predugo traje i da više nema nikakvog smisla maštati o tome da će se to promeniti.

"Zbog toga je najbolje i najefikasnije da se ta agonija okonča zakonskim izmenama i ukidanjem javnog servisa RTS", naveo je UDS i dodao da je moguće da se očuva rad onih delova RTS-a koji imaju poseban kulturni i drugi značaj, poput muzičkih orkestara i umetničkih i kulturnih resursa.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side