28.07.2012 Skoplje

Uhapšene 22 srpske državljanke u Makedoniji

Uhapšene 22 srpske državljanke u Makedoniji
Policija je privela 46 devojaka, od kojih su 22 srpske državljanke, koje su nezakonito radile kao igračice i družbenice gostiju u četiri ugostiteljska objekta u zapadnoj Makedoniji, javili su makedonski mediji.

Devojke su odmah prebačene u Tranzitni centar za strance u Skoplju koji je posetila ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska.

Ona je rekla novinarima da je 39 devojaka stranih državljanki, i to 22 srpske, devet bugarskih, četiri albanske i po jedna iz Crne Gore, Kosova i Italije uzrasta od 18 do 24 godine.

Kako je navela, kod nekih je utvrđeno da imaju zabranu ulaska u Makedoniju.

Policijska kontrola obuhvatila je lokale "Enerdži" u Tetovu, "Orijental as" u Žerovjanu, "Evropa" u Vaksincu i "Amsterdam" u Gostivaru, a kod devojaka je prilikom privođenja pronađen i veći iznos novca, koji se kretao i do nekoliko hiljada evra.

Jankuloska je predočila da je karakteristično da su u ovom slučaju devojke imale potpunu slobodu kretanja, budući da su imale svoje pasoše i redovno su mogle da izlaze u području gde su radile.

Ona je kazala da je dosadašnja analiza pokazala da su devojke primale određen paušal koji je iznosio oko 40 evra za veče.

Devojke su dobijale i naknadu za svaki ispijen koktel u iznosu od 30 odsto od cene koktela, koji je u lokalima koštao oko 1.000 denara, što iznosi oko 15 evra, uz dodatak u zavisnosti od toga koliki iznos bi dobile u napojnicama u toku večeri, koji su delile sa vlasnicima lokala.

"To je šema po kojoj je funkcionisao način rada za koji u ovom trenutku imamo potvrđene dokaze i celokupnu dokumentovanu sliku kako se odvijala. Produžićemo sa istragom i nadzorom u cilju otkrivanja i eventualnih drugih aspekata nezakonitog odnošenja prema devojkama, odnosno njihovom angažmanu", izjavila je Jankuloska.

Ministarka je navela da su, budući da su devojke pronađene 27. jula kako rade bez radne dozvole, četiri ugostiteljska objekta zatvorena uz saglasnost inspekcijskih službi.

autor: IJ izvor: Beta/Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side