Ugostiteljskim objektima napisano najviše kazni jer nisu poštovali epidemiološke mere
31.07.2020 Beograd

Ugostiteljskim objektima napisano najviše kazni jer nisu poštovali epidemiološke mere

Ugostiteljskim objektima napisano najviše kazni jer nisu poštovali epidemiološke mere Foto: Pixabay
Sanitarni inspektori su od početka jula, po izmenjenoj i dopunjenoj Uredbi Vlade o sprečavanju Kovid-19, počeli s pojačanim kontrolama.

Dosad su uradili 2.968 nadzora, uglavnom vanrednih, izdali 51 rešenje sa hitnim rokovima za otklanjanje propusta i podneli 31 prekršajnu prijavu protiv nesavesnih poslodavaca i zaposlenih, pišu današnje Večernje novosti.

Na osnovu toga prekršioci bi pred sudovima mogli da budu kažnjeni pojedinačno sa 50.000 do 150.000 dinara, a privredni subjekti i do 50.000 dinara.

Pomoćnik ministra zdravlja za sanitarni nadzor dr Goran Stamenković, rekao je da ta služba u skladu sa Uredbom Vlade i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zbog epidemije kovida ažurnije kontrolišu pravna lica i preduzetnike koji podležu sanitarnom nadzoru - ugostiteljske objekte, salone za negu lica i tela frizerske salone, teretane i fitnes centre, predškolske i školske ustanove, javni prevoz, trgovine i javni prevoz...

"Posebno smo pojačali nadzor ugostiteljskih objekata za promet robe i usluga. Upravo njima je napisano i najviše prekršajnih prijava jer nisu koristili ličnu zaštitnu opremu i nisu poštovali odluku o fizičkoj distanci. Ta mera o distanci, kako smo uočili, najviše se kršila u ugostiteljskim objektima, koji su najčešće dobijali i prijave za nepoštovanje propisanog radnog vremena", rekao je Stamenković.

On je naveo i da su pisane prijave za nepropisno sprovođenje dezinfekcionih mera.

Nepoštovanje propisanih protivepidemijskih mera najveće je u Beogradu.

Od početka meseca Sanitarna inspekcija je meru kućne izolacije zbog kontakta sa zaraženima virusom korona izrekla za 17.200 osoba, najviše među njima su oni koji žive ili borave u Šapcu - 3.073.

"I u Kragujevcu je bilo dosta osoba za kućnu izolaciju - 3.046 od početka jula, u Kraljevu 1.700, u Beogradu 1.589, a u Kruševcu, Leskovcu, Zaječaru i Negotinu po oko 1.000", naveo je Stamenković za Novosti.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side