Ugostitelji Kragujevca traže da se povuče mera o ograničenju rada od 7 do 20 časova
01.07.2020 Kragujevac

Ugostitelji Kragujevca traže da se povuče mera o ograničenju rada od 7 do 20 časova

Ugostitelji Kragujevca traže da se povuče mera o ograničenju rada od 7 do 20 časova Foto: Pixabay
Ugostitelji iz Kragujevca tražili su danas da se preispita odluka o preventivnim merama koja se odnosi na rad ugostiteljskih objekata, jer smatraju da se "nisu cenile objektivno sve okolnosti" koje se tiču ravnopravnosti u preduzetništvu kao i prava na rad.

Kako se navodi u peticiji koji su potpisali ugostitelji iz Kragujevca, zahteva se da se predložena mera ograničenja rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova povuče i da je Vlada Srbije ne prihvati, kao i da se preispita deo predložene mere koji se odnosi na fizičku distancu od dva metra.

Navodi se i da ukoliko predlog mera koje se odnose na ugostiteljske objekte u Kragujevcu Vlada prihvati, ugostitelji će pojedinačno podneti zahtev za naknadu štete protiv Grada Kragujevca i Srbije, koji će predstavljati izmaklu dobit zbog administrativnih ograničenja u slobodi preduzetništva i ostvarivanju prava na rad.

U peticiji koju su dostavili portalu Glas Šumadije navodi se da ugostitelji smatraju da nije bilo mesta za donošenje mere koja se odnosi na ra ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova, jer u Srbiji postoje "ugroženije sredine" u kojima ove mere nisu uvedene.

Kako su ocenili, slične ili srodne delatnosti kao što su lanci trgovina nisu ograničeni u pogledu dužine trajanja radnog vremena, pa čak ni prostorne udaljenosti i fizičke distance između dva lica, čime je ugostiteljska delatnost dovedena u neravnopravan položaj sa istim ili sličnim granama privređivanja.

Podnosioci peticije naveli su da nisu "naučno verifikovani" pokazatelji da je "emitovanje" korona virusa veće tokom noći, odnosno od  20 časova do 7 časova ujutru, u odnosu na dozvoljeno radno vreme.

"Predložena fizička distanca od dva metra je takođe neopravdano velika sa aspekta epidemiološke profesije, o čemu su se izjašnjavali vodeći stručnjaci u našoj zemlji, pa je celishodno preispitati predloženu fizičku distancu, koja treba da bude smanjena na bezbednu razdaljinu od najviše jedan i po metar", naveli su u peticiji.

Ugostitelji su kazali da će tu peticiju uputiti Vladi, Republičkom i Gradskom kriznom štabu kao i organima lokalne samouprave.

Za danas je najavljeno okupljanje ugostitelja ispred Skupštine grada u 12 časova. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side