23.07.2018 Novi Pazar

Ugljanin: Vučić nije naš predsednik, niti Brnabić premijerka

Ugljanin: Vučić nije naš predsednik, niti Brnabić premijerka Foto: prtscr ytb
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je danas u Novom Pazaru da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bošnjački predsednik, a da Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije nisu bošnjačka premijerka i ministri.

"Srpski državni organi srpske države Srbije su legitimni predstavnici srpskog naroda čije interese zastupaju i to, smatram, dobro rade. Mi hoćemo sa njima da pričamo o budućim odnosima, ali oni nisu naši premijeri, predsednici, ministri ili poslanici. Ni Vučić, ni Brnabić, ni Dačić, ni Vulin. To neka izbiju sebi iz glave", rekao je Ugljanin na konferenciji za novinare.

On je kazao da je BNV, kao zastupnik interesa Bošnjaka u Srbiji, u skladu sa zakonom pozvalo ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da poseti Novi Pazar, što organi Srbije nisu dozvolili, iznoseći, kako je rekao, opasne pretnje Bošnjacima i njihovim legitimno izabranim predstavnicima.

"Čuo sam da je srpski predsednik srpske države Srbije Vučić izjavio da brine o Bošnjacima. Nemoj on da brine o Bošnjacima, jer su oni o kojima je brinuo završili u Srebrenici, 8.372 njih. Vučić je izjavom da treba ubiti 100 Bošnjaka za jednog Srbina inspirisao zločine nad Bošnjacima u Srebrenici, Sandžaku i na Kosovu", rekao je Ugljanin.

On je poručio premijerki Ani Brnabić da se izvini zbog pretnji upućenih Bošnjacima i njihovim predstavnicima i pozvao Evropsku uniju, OEBS i Ujedinjene nacije da razmotre te pretnje.

"Srbija nije rasvetlila niti jedan zločin nad Bošnjacima, a presudama Međunarodnog suda pravde je proglašena krivom za Srebrenicu i Kukuroviće. Srpske oružane snage su realna pretnja po Bošnjake, a ukoliko se bilo kakvo zlo desi Bošnjacima, međunarodna zajednica će snositi odgovornost. Od EU tražimo i da organizuje sastanak predstavnika Bošnjaka i Srbije kako bismo rešili naše odnose", kazao je Ugljanin.

Komentarišući to što su potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i narodni poslanik Muamer Zukorlić kritikovali poziv upućen Pacoliju, Ugljanin je kazao da su to "Bošnjaci koji su u službi Vlade Srbije, od koje primaju platu i da zbog toga moraju da pevaju kako im se diriguje".

Odgovarajući na pitanje da li je BNV pozivom Pacoliju priznalo nezavisnost Kosova, Ugljanin je rekao da je Kosovo priznalo 147 država.

"Da smo mi država, ja bih ga odmah priznao. Ali, nismo", dodao je Ugljanin.

On je najavio da će uskoro posetiti Kosovo i da će se sastati sa Pacolijem kako bi mu se zahvalio na dobroj volji i spremnosti da poseti Novi Pazar.

Ugljanin je naglasio da poziv Pacoliju nije upućen zbog kampanje pred izbore za BNV, kao ni zbog medijske pažnje, već kako bi od njega čuli kako izgledaju i teku pregovori Beograda i Prištine u Briselu.

On je izjavo i da nisu tačne tvrdnje da je BNV slalo poruke direktorima škola u Novom Pazaru kojim ih je pozivalo da prisustvuju sednici i tribini na kojoj je Bedžet Pacoli trebalo da govori.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side