19.07.2018 Novi Pazar

Ugljanin: Pacolijevim dolaskom hoćemo da čujemo drugu stranu

Ugljanin: Pacolijevim dolaskom hoćemo da čujemo drugu stranu Foto: prtscr ytb
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin rekao je danas da je ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija pozvao da poseti Novi Pazar da bi javnost čula šta kaže druga strana.

On je novinarima u Bujanovcu nakon razgovora sa predsednikom Nacionalog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji Šukrijem Imerijem rekao da "od devedestih godina, od Dačića, Vučića, Nikolića i svih ostalih političara, slušamo jednu istu priču".

"Hoćemo da čujemo šta kaže druga strana, zašto da stalno slušamo istu muziku, da malo promenimo kanal. Želimo da čujemo kako na sve ovo gledaju ljudi koji su legitimni predstavnici Kosova. To je realno stanje, mi smo samo priznali ono za šta su se izborili građani Kosova", rekao je Ugljanin.

On je rekao da Bošnjaci žele da budu uključeni u dijalog između Srbije i Kosova i izrazio očekivanje da će državni organi Srbije Pacoliju odobriti dolazak u Novi Pazar.

"Očekujemo da Pacoli dođe i govori svim građanima Sandžaka, a onda će doći i svi građani Srbije. Pozvaćemo medije iz Srbije da prenesu njegov govor i da svi čuju onu drugu stranu", poručio je Ugljanin.

Novopazarci sa kojima je danas radio Sto plus razgovarao uglavnom nisu ni upoznati sa detaljima ovog poziva, dok neki smatraju da bi ova inicijativa mogla doprineti relaksaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da je Srbija civilizovana država i da će državni organi u skladu sa zakon odlučiti o poseti Pacolija Novom Pazaru.

"Bio bih zlurad kada bih rekao da ako pokuša da dođe u Novi Pazar, da će proći kao Marko Đurić, ali to se neće dogoditi jer je Srbija civilizovana država", kazao je Dačić novinarima.

On je kazao da poseta Pacolija nije u njegovoj nadležnosti i da će o njoj odlučiti drugi državni organi, a da ovaj poziv vidi kao provokaciju.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosova i Metohiju Marko Đurić rekao je gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) da će Srbija povodom poziva Pacoliju da poseti Novi Pazari, reagovati ozbiljno, odgovorno i dostojanstveno.

BNV je pozvalo Pacolija da poseti Novi Pazar i druge opštine u Sandžaku 21. i 22. jula, navodeći da on svojim dolaskom "učinio veliku čast" ovom nacionalnom organu, Bošnjacima i svim građanima Sandžaka.

Kosovski mediji navode da je Pacoli izjavio da postoji mogućnost da poseti Novi Pazar, ako mu to budu dozvolile vlasti u Beogradu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 19.07.2018, 22:02h Sever - Jug / Istok - Zapad

    "da je ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija pozvao da poseti Novi Pazar da bi javnost čula šta kaže druga strana..." ... - Zašto li se BEOGRADSKA ČARŠIJA oko toga toliko uzbudila? Pa, uzmimo to ovako: Kosovo je Srbija, svi građani Srbije (bez obzira na nacionalnost, veru, rasu itd.) imaju jednaka prave, zar ne? Imaju pravo da se IGRAJU nekih igara (klis, bacanje kamena s ramena, srpskih srednovekovnih vitezova, ide-maca-oko-tebe... itd.) - je l' tako? Jeste, tako je i: Kosovari-Albanci se IGRAJU REPUBLIKE i njenih ministara i tako to (kao što se Srbijanci IGRAJU DUŠANOVOG CARSTVA, na primer). Pa? Ne može niko zabraniti GRAĐANINU SRBIJE ("od tri dela koja je najzad POSTALA CELA" da zbog igrica zabrani nekome iz južne srpske pokrajine da dolazi i Novi Pazar, i u Beograd (recimo - na "Fest-Beer"), niti nekom iz severnog dela Srbije - da dođe u južnu svoju pokrajinu... - Jednostavno, za ne?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side