26.08.2019 Beograd

UDS: UNS nije kompetentan da govori o minimalnoj naknadi, Maja Pavlović izbegava zakonsku obavezu

UDS: UNS nije kompetentan da govori o minimalnoj naknadi, Maja Pavlović izbegava zakonsku obavezu
Unija diskografa Srbije (UDS) istakla je danas, kao odgovor na saopštenje Udruženja novinara Srbije (UNS) u kojem su podržali zahteve vlasnice novosadskog Kanala 9 Maje Pavlović, da su navodi tog novinarskog udruženja netačni i paušalni, kao i da UNS nije reprezentativno udruženje emitera kompetentno da iznosi tvrdnje o visini minimalne naknade za emitovanje autorskih dela, interpretacija i fonograma.

Kako se navodi u saopštenju, visina i način obračuna minimalne naknade utvrđeni su sporazumom o tarifi koji je zaključen 2014. godine između ANEM-a, kao reprezentativnog udruženja korisnika (emitera), s jedne strane i OFPS-a i UDS-a, s druge strane, odnosno protokolom između Sokoja i ANEM-a.

"Za emitere koji imaju lokalnu ili regionalnu pokrivenost minimalna naknada po tarifi je izuzetno niska i utvrđuje se kad emiter nema ostvaren prihod ili je prihod ostvaren i prijavljen organizacijama minimalan", navodi se u saopštenju.

UDS je istakao da je u svim državama u regionu i Evropi predviđeno plaćanje minimalne naknade ukoliko emiteri ne ostvaruju prihode kao i da su najniže u poređenju sa tarifama iz zemalja u regionu, "štaviše, minimalna naknada je toliko niska da u velikom broju slučajeva poštarina za slanje računa bude veća od iznosa računa".

"Nesporazume u vezi sa minimalnom naknadom treba međusobno da reše udruženja ANEM, OFPS, PI i Sokoj. Iz ovih razloga, UDS još jednom poziva Verana Matića da, u vezi sa slučajem štrajka glađu Maje Pavlović i analizom obaveze plaćanja minimalne naknade, na zajednički sastanak pozove Maju Pavlović, predstavnike Sokoj-a, OFPS-a i PI-a, u cilju prevazilaženja nesporazuma Kanala 9 sa tim organizacijama oko plaćanja naknade, utvrđivanja svih činjenica i dogovora oko sklapanja sporazuma između organizacija i Kanala 9", dodao je UDS.

Oni su ocenili da Maja Pavlović štrajkom glađu pokušava da izbegne svoje zakonske obaveze plaćanja naknade za "iskorišćavanje nečije intelektualne svojine"

"Dugovanja Kanala 9 prema organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava datiraju još od 2014. i 2015. godine, te su sada došle na naplatu pravnosnažne i izvršne presude kojim je potvrđeno da Kanal 9 ima zakonsku obavezu da plati naknadu utvrđenu tarifom. Maja Pavlović štrajkom glađu pokušava da izbegne svoje zakonske obaveze plaćanja naknade za iskorišćavanje nečije intelektualne svojine", istakli su oni.

UDS je naveo da su netačne informacije da Ustavni sud nije doneo ocenu o ustavnosti i zakonitosti Sporazuma o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija koji je tom sudu podneo Kanal 9 i dodao da su dva puta odbacili tu incijativu.

"Unija diskografa Srbije će pozvati međunarodna udruženja CISAC, čiji je član Sokoj kao organizacija koja ostvaruje prava autora, IFPI čiji je član OFPS koji ostvaruje prava proizvođača fonograma, kao i SCAPR čiji je član PI koji ostvaruje prava interpretatora, da podrže Sokoj, OFPS i PI u zaštiti interesa nosilaca prava od hajke, zloupotrebe i politizacije slučaja 'štrajka glađu' Maje Pavlović koju vrše pojedini mediji i udruženja novinara", naveli su oni.

UDS je najavio da će takođe pozvati CISAC, IFPI i SCAPR da reaguju kako bi REM i RATEL istražili i utvrdili da li kablovski emiteri N1, Nova S i Sport klub kanali, koji reemituju svoj program kod operatera kablovsko-distributivnih sistema, krše i zloupotrebljavaju Zakon.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Saša Paunović: SNS je sve pretvorio u monopol Intervju Saša Paunović: SNS je sve pretvorio u monopol

  Predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika DS-a Saša Paunović jedna je od ikona opozicione scene. Lako se može desiti da zbog bojkota izbora on i DS više uopšte ne budu na političkoj sceni. O tome i drugim temama važnim za Paraćin i Srbiju, s njim je razgovarala Jelka Jovanović

 • Grenel: Nisam tu da pritiskam, nego da pomognem privredni rast Srbije i Kosova Grenel: Nisam tu da pritiskam, nego da pomognem privredni rast Srbije i Kosova

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas u Beogradu da njegova uloga nije da pritiska, nego da poveže dve strane kako bi privrede Srbije i Kosova ostvarile rast.

 • Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

 • Obradović: Vlast prikriva vlastitu odgovornost i zloupotrebe Obradović: Vlast prikriva vlastitu odgovornost i zloupotrebe

  "Ne želim da traćim ni svoje ni vreme vaših čitalaca u komentarisanju sadržaja "samoniklog" uratka koji je kao stajsko đubrivo koristio besmislene izjave i manipulacije najviših predstavnika ove vlasti", kaže za Danas uzbunjivač Aleksandar Obradović, odgovarajući na pitanje kako komentariše spot koji se danima šeruje na društvenim mrežama, a u kojem on "igra" glavnu ulogu.

 • Ninoslav Jovanović prebačen u Beograd na psihijatrijsko veštačenje Ninoslav Jovanović prebačen u Beograd na psihijatrijsko veštačenje

  Ninoslav Jovanović (47) iz Malče, osumnjičen za otmicu dvanaestogodišnje devojčice M.K. iz Suvog Dola, prebačen je iz istražnog pritvora Kazneno-popravnog zavoga u Nišu u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu zbog psihijatriskog veštačenja, potvrdili su danas agenciji Beta u Višem sudu u Nišu.

 • Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, Predlog zakona o žigovima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

 • Majić: Izabran sam kao zgodna meta, pravosuđe žrtva predizborne kampanje Majić: Izabran sam kao zgodna meta, pravosuđe žrtva predizborne kampanje

  Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da mu deluje da je pravosuđe postalo žrtva predizborne kampanje, navodeći da u situaciji kada je krajnje neizvesno ko će u toj kampanji učestvovati, ko će, uopšte, učestvovatri na izborima, "prosto fali protivnik".

 • Aleksić: BIA da odgovori kako je nabavljen brod Srbija Aleksić: BIA da odgovori kako je nabavljen brod Srbija

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić pozvao je danas Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) da javnosti saopšti sve detalje o vlasništvu i nabavci broda "Srbija" za koji je ta agencija demantovala da je donacija Predraga Koluvije, uhapšenog vlasnika Dobra "Jovanjica" gde je zaplenjena velika količina marihuane.

 • U Srbiji sutra ujutru mraz, tokom dana suvo i malo toplije vreme U Srbiji sutra ujutru mraz, tokom dana suvo i malo toplije vreme

  U Srbiji će sutra ujutru biti hladno vreme sa slabim, na istoku i jugoistoku i umerenim mrazem, dok će tokom dana u većini krajeva biti pretežno sunčano, suvo i malo toplije vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Trifunović: Vučić pravi sebi opoziciju, sledeći parlament kao Mikijeva radionica Trifunović: Vučić pravi sebi opoziciju, sledeći parlament kao Mikijeva radionica

  Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da najavljeno spuštanje izbornog cenzusa na tri odsto "samo betonira" prethodno donetu odluku o "neučestvovanju u toj vašarskoj zabavi" i da na ljude iz opozicije gleda kao na validne saborce.

 • Gradonačelnik: Postrojenje za vodu u Zrenjaninu ponovo počinje da radi Gradonačelnik: Postrojenje za vodu u Zrenjaninu ponovo počinje da radi

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je danas da će postrojenje za prečišćavanje pitke vode ponovo početi da radi i da će do kraja iduće nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje u tom gradu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side