Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti: Peticija protiv izgradnje minihidroelektrana
27.09.2019 Beograd

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti: Peticija protiv izgradnje minihidroelektrana

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti: Peticija protiv izgradnje minihidroelektrana
Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti danas je izvelo performans prekoputa zgrade Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kojim su ukazivali na štetnost minihidroelektrana, i nepoštovanje zakona radom.

Oni su pozvali građane da potpišu peticiju protiv izgradnje minihidroelektrana u tom selu Rakita koja će biti objavljena na sajtu "Srbija u pokretu".

Član Udruženja Savo Manojlović kazao je da je zaveden predmet u Komitetu ministara Saveta Evrope zbog kršenja ljudskih prava, koji se odnose na "nesprovođenje rešenja Ministarstva građevine o rušenju".

"Mi u slučaju Rakita imamo situaciju gde je doneto rešenje da se mora stati sa svim radovima, vratiti teren i prirodu u pređašnje stanje, a cevi izvaditi iz vode. A umesto toga imamo situaciju gde investitor nastavlja sa radovima", kazao je Manojlović.

On je dodao da se ljudi na Staroj planini koji "brane prirodne resurse, ali i Ustav Republike Srbije", progone, da im se preti prekršajnim prijavama kao i da su fizički ugroženi.

Manojlović je naglasio da "to nije situacija samo na Staroj planini", nego i u celoj Srbiji, "gde god ima reka i gde god se stavljaju minihidroelektrane".

"Pozivamo sve građane da potpišu peticiju kako bismo pisali svim predstavnicima zemalja članica Saveta Evrope, kako bi ovaj slučaj bio otvoren i kako bi se ta presuda implementirala. Srbija je dužna da implementira tu presudu i Srbija je dužna da sprovede sva rešenja o rušenju", naglasio je Manojlović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side