Udruženje Ulice za bicikliste: Nazubljeni ivičnjaci otežavaju život, oni moraju da budu ravni
10.07.2020 Beograd

Udruženje Ulice za bicikliste: Nazubljeni ivičnjaci otežavaju život, oni moraju da budu ravni

Udruženje Ulice za bicikliste: Nazubljeni ivičnjaci otežavaju život, oni moraju da budu ravni Foto: Pixabay
Udruženje Ulice za bicikliste saopštilo je da kosi, odnosno nazubljeni ivičnjaci koje na biciklističke staze postavljaju preduzeća Beograd put i Direkcija za građevinsko zemljište, otežavaju život biciklistima, ali i roditeljima sa dečijim kolicima i osobama sa invaliditetom.

Ovi ivičnjaci su, kako su istakli, neudobni za korišćenje i ljude odvraćaju od vožnje bicikla i trotineta, a nadležni to "ne mogu da shvate jer nisu biciklisti" i samim tim ne vide probem jer ga ne osećaju na svojoj koži.

"Iako je na ovu temu vođeno bezbroj rasprava i još pre nekoliko godina (2013-te) poslat dopis od strane Sekretarijata za saobraćaj ka Beograd putu da se ivičnjaci moraju spuštati na 'nulu' , ova praksa na žalost nije zaživela", kazali su iz tog udruženja.

Kako su rekli, nije najjasnije da li je u pitanju nemar ili namera, ali su tokom dosadašnjih protesta zbog toga od nadležnih imali priliku da čuju i da biciklistu treba usporiti tako što će se postaviti "ležeći policajac" u vidu ivičnjaka.

"Sumnjamo da neko unutar pomenutih institucija tretira urbanu mobilnost iz svoje pogrešne vizure da se tako sami biciklisti čuvaju jer će biti sporiji na raskrsnici", naveli su u saopštenju.

Dodali su da je to prevaziđen način razmišljanja i nigde u Zapadnoj Evropi se biciklistička infrastruktura ne izvodi sa ivičnjacima, već su prelazi potpuno ravni.

"Zbog toga smo tražili sastanak sa predstavnicima Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Sekretarijatom za saobraćaj i Beograd puta po ovom pitanju, a jutros smo simbolično izvadili jedan ivičnjak iz ležišta tokom izvođenja radova", kazali su iz Ulica za bicikliste.

U isto vreme, navode oni, u Novom Sadu grad je izdvojio sredstva da se postojeći nazbuljeni ivičnjaci uklone da bi se biciklistima olakšalo korišćenje staza, dok Beograd postavlja nove ivičnjake tog tipa.

"Gde je problem, procenite sami", zaključili su u ovom udruženju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side