24.03.2018 Novi Pazar

Udruženje Roma: Rasizam u porastu, sveštenik odbio sahranu Romkinje

Udruženje Roma: Rasizam u porastu, sveštenik odbio sahranu Romkinje Foto: print screen
Predsednica Udruženja Roma iz Novog Bečeja Danica Jovanović izjavila je da je u Srbiji rasizam u porastu i da desničarske grupe jačaju i dodala da o rasizmu svedoči i činjenica da deo sveštenstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi odbija da sahranjuje Rome.

"Ja sam to lično osetila na svojoj koži kada Romi i Romkinje u Novom Bečeju dođu u situaciju da ne mogu dostojanstveno ni da budu sahranjeni. Kad sveštenik vidi pripadnika romske populacije, prvo pitanje je da li imate para da mu platite, a drugo da li ste kršteni. Ono što sam ja lično doživela i što mogu da potvrdim je neprimereno nasilno ponašanje uz neadekvatan rečnik i gestikulaciju", navela je Danica Jovanović u saopštenju.

Onda je rekla da je deo sveštenstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi "veoma fašistički nastrojen" prema Romima, a kako je dodala, sveštenik je na nju nasrnuo kada je došla da dogovori sahranu svoje majke.

"Imam osećaj da nije bio još jedan čovek sa mnom - da bi on bio nasilan prema meni, mada je i ovako bio. Isterao me je iz dvorišta koje nije ni njegovo to je Glavaševa kuća koju je on dao crkvi na korišćenje, praktično društvena imovina", kazala je Danica Jovanović.

Dodala je da je primedba sveštenika bila da preminula nije bila krštena, što se na kraju ispostavilo kao netačno.

"Ja sam ga opet pozvala, ali on je rekao 'Marš napolje' i imam osećaj da bi me pogodio onim drvima koje je nosio da nisam izašla", navela je Danica Jovanović.

Prema njenim rečima, to je samo jedan od primera kako prolaze Romi i drugi ljudi koji ne mogu da plate crkvene usluge.

"Naše društvo i pravoslavna crkva bi trebalo da se zapitaju da li, kad već ne mogu dostojanstveno da žive, Romi mogu dostojanstveno bar da budu sahranjeni", kazala je Danica Jovanović.

Udruženje Roma iz Novog Bečeja organizovalo je prekjuče u tom gradu protestni marš povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.04.2018, 12:10h Antun Čonka (1)

    Postovana Danice! Bespotrebno je dizati tenzije ako nismo informisani tj kopetentni za ovakve izjave koje obostrano dajemo i dizemo tenzije. Red i pravila treba da se zna i po njima da se postupa. Kao sto pri izgradnje kuce bizna stavka je ekektricna mreza tj elekteo materijl, pa saglasnosti, dozvole itd i na kraju si u obavezi da moras platiti utrosenu struju, jer ako ne platis mogu te iskljuciti. E tako seatro moja i SPC ima svoj red i obaveze VEERNIKA prema Crkvi. Cim si krstena, Crkvene obaveze imas itd. Da bi gradjani imali uvid u obaveze vernika, bilo bi dobro da neukim vernicima obaveste o pravilima. Nine duzan izaci ako tebe nema ili mog oca u slucaju pogreba ako nikad nije ipunjavao svoje Crkvene obaveze, niti isao u Crkvu na Sluzbu ili Misu. Volja Popa je da li hoce ili ne u takvim situacijama.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side