17.04.2018 Beograd

Udruženje: Radni tekst izmena Ustava neprihvatljiv

Udruženje: Radni tekst izmena Ustava neprihvatljiv Foto: Novi magazin/SA
Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije ocenilo je danas da je objavljena verzija Radnog teksta izmena Ustava neprihvatljiva.

 

 

 

Kako navode, u objavljenom, usaglašenom tekstu nacrta izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koji je prosleđen Venecijanskoj komisiji na razmatranje, samo su prividno uzeti u obzir pojedini predlozi kako ovog Udruženja, tako i drugih strukovnih udruženja i relevantnih nevladinih organizacija.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije navodi da se kategorički protivi novom Nacrtu amandmana na Ustav Republike Srbije i da će nastojati da kroz dalju detaljnu elaboraciju zaštiti položaj sudijskih i tužilačkih pomoćnika kao i svih drugih kandidata prilikom izbora na sudijsku, odnosno javnotužilačku funkciju zalažući se za jasne, objektivne i konzistentne uslove za izbor.

"Kada je reč o uslovima za prvi izbor na sudijsku i javnotužilačku funkciju, inicijalni tekst nije izmenjen, s obzirom na to da je i dalje zadržano rešenje po kom je ultimativni uslov završetak jednog od vidova zakonom predviđene obuke u instituciji za obuku u pravosuđu", navodi se u saopštenju.

Navode da je evidentno da je ova odredba potpuno neprecizna i da se njome krše osnovni principi ustavnosti, prvenstveno hijerarhijski odnos između pravnih akata, jer pitanje "koje se uređuje Ustavom mora biti jasno izdiferencirano i utemeljeno, a u konkretnom slučaju samo se naslućuje da postoji više obuka za prvi izbor, a potpuno je nepoznato o kakvim se obukama radi".

Udruženje se protivi i uključivanju istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština u sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, jer se time, kako ocenjuju, u znatnoj meri povređuju principi nezavisnosti sudova, odnosno samostalnosti javnog tužilaštva.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side