16.07.2018 Beograd

Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze: Biološki lekovi jedini spas

Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze: Biološki lekovi jedini spas
Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze 3P još jednom apeluje na Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja Srbije da obezbede terapiju biološkim lekovima koji su neophodni za lečenje najtežih oblika psorijaze.

Njihovo korišćenje u potpunosti uklanja sve simptome psorijaze, prekida tok bolesti, smanjuje rizik od nastanka komplikacija i značajno popravlja kvalitet života obolelih.

Vladimir Kecić, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze 3P naglašava da je psorijaza ozbiljno sistemsko, autoimuno oboljenje, često udruženo sa drugim bolestima, a ne kozmetički problem. Kod pacijenata sa psorijazom češće se javljaju kardiovaskularna oboljenja (hipertenzija, ishemijska bolest srca, srčana insuficijencija), metabolički sindrom, dijabetes tip 2, anksioznost i depresija.

Kecić je posebno istakao da mlađi pacijenti sa teškim oblikom psorijaze imaju najveći rizik od infarkta miokarda. Približno polovina pacijenata sa psorijazom je anksiozna ili depresivna. Suicidalne ideje se javljaju kod 5-10% pacijenata. U zavisnosti od težine bolesti, oboleli imaju probleme u svakodnevnom životu, pri sedenju, hodanju, spavanju i obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Tako vremenom kod pacijenta sa neadekvatno lečenom psorijazom biva ozbiljno narušeno zdravlje i nastaju mnogobrojne komplikacije. Poseban problem predstavlja nalaženje i očuvanje posla.  Stigmatizacija, diskriminacija i narušen kvalitet života obeležavaju život pacijenata sa psorijazom.

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10-20% ima teži oblik bolesti. I najteži oblici psorijaze u Srbiji leče se više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata. Procena je da oko 200 do 300 pacijenata u Srbiji više nema terapijskih mogućnosti i potrebno im je obezbediti biološke lekove za psorijazu.

Kecić posebno ukazuje na činjenicu da su biološki lekovi za psorijazu registrovani u Srbiji još pre deset godina ali da se još ne nalaze na pozitivnoj listi, odnosno država ne pokriva troškove lečenja za odrasle pacijente.Udruženje pacijenata, kao i stručnjaci u oblasti dermatologije,  ukazuju da neadekvatno lečeni pacijenti sa psorijazom predstavljaju veliki trošak za zdravstveni sistem i društvo, imajući u vidu udružene bolesti, i posledice po pacijenta, njegovo funkcionisanje, radni status, i uticaj na porodicu, pa bi se obezbeđivanjem odgovarajuće terapije, tj. bioloških lekova, ove posledice i trošak zdravstvenog sistema i društva u celini smanjili.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side