11.01.2017 Beograd

Udruženje nezadovoljno: Ko je ubio srpske mladiće 1998. godine?

Udruženje nezadovoljno: Ko je ubio srpske mladiće 1998. godine? Foto: pixabay
Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas je u Beogradu izrazilo nezadovoljstvo zbog sporosti istrage ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću "Panda" u Peći, 14. decembra 1998.

Posle razgovora s predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal, predsednik tog udruženja Simo Spasić je rekao da se istraga vodi protiv nepoznatih počinilaca, i da su nadležni saopštili da je ostalo da se sasluša još dvadesetak svedoka.

"Nažalost, nismo dobili odgovor ko je ubio srpske mladiće", rekao je Spasić novinarima ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu.

On je naveo da članovi Udruženje traže istinu i pravdu za ubijene mladiće i njihove porodice, "ko god da je to uradio" i da neće odustati od tih zahteva.

"Predstavnici Tužilaštva su preneli da se istraga vodi protiv 'NN osoba' i da će nas o svemu obavestiti kada bude podignuta optužnica", rekao je Spasić.

On je izrazio nezadovljstvo što istraga vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, a na za ratne zločine.

"Zašto je slučaj prebačen u Tušilaštvo za organizovani kriminal", zapitao je Spasić, dodavši da u Tužilaštvu za organizovani kriminal nisu hteli da saopšte imena osoba protiv kojih se vodi istraga.

Po njegovim rečima, za desetak dan bi trebalo da bude nov sastanak s predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal o zločinu u kafiću "Panda".

Spasić je rekao da su članovi Udruženja danas pitali i šta je sa istragom otmice deset rudara s kopa "Belaćevac", kod Prištine, 1998. godine.

On je dodao i da su članovi Udruženja pitali i šta je sa istragom krađe oružja 2000. godine iz policijske stanice u ulici Majke Jevrosime u Beogradu, čiji deo je "prodat albanskim teroristima".

Dvojica maskiranih su 14. decembra 1998. upala u kafić "Panda" u Peći i ubila šestoricu mladića - srednjoškolce Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića i Vukosava Gvozdenovića i studenta Ivana Radevića.

Za taj zločin niko nije odgovarao.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je 29. decembra prošle godine da zna šta se tada dogodilo, ali da se traže detalji koji bi to potkrepili.

"Mislim da smo blizu toga. Mi smo znali i pre godinu dana šta se dogodilo. Mislim da sada imamo imena, ali potrebne su dodatne provere", rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare.

Vučić je 2013. rekao da postoje informacije koje navode na zaključak da istraga ubistva u Peći nije bila profesionalna i da nema dokaza da su ubistvo izvršili Albanci, kako se to verovalo.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw