16.12.2018 | 14:45h ► 21:08h Priština

Ramuš Haradinaj odgovara Federiki Mogerini: Nema ukidanja taksi

Ramuš Haradinaj odgovara Federiki Mogerini: Nema ukidanja taksi Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj u ponedeljak će odgovoriti negativno na predlog visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini koja je u pismu od njega zatražila ukidanje kosovske takse na robu iz Srbije i BIH, što bi bilo nagrađeno promenom naziva Kosova u sporazumu CEFTA, objavio je portal gazetaexpreš.

Prištinski mediji su danas javili da su Mogerini i komesari za trgovinu Sesilija Malmstrom i proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han zatražili ukidanje takse od 100 odsto, a zauzvrat ponudli promenu naziva u sporazumu CEFTA tako da tu umesto "UNMIK" piše "Kosovo".

Mogerini, Han i Malmstrom su u zajedničkom pismu Haradinaju objasnili stav EU da takse na robu iz Srbije moraju da budu hitno povučene, potvrdila je portparolka EU Maja Kocijančič, prenosi RTS.

"U pismu je ponovljena ponuda komesara Hana kako rešavati pritužbe Prištine o funkcionisanju Cefta sporazuma na odgovarajući nacin", rekla je Kocijančič, ne navodeći detalje.

U Prištini je šef kabineta premijera Kosova, Avni Arifi, za portal gazetaexpreš rekao da pismo iz Brisela "ne sadrži nijedan red ili stav koji nije poznat građanima Kosova".

Iz odgovora Arifija se, po tom portalu, može zaključiti da Haradinaj neće prihvatiti ponudu troje visokih zvaničnika Evropske unije.

Sutra je u Briselu predviđen sasatanak Haradinaja i drugih visokih zvaničnika Kosova s Mogerini u okviru procesa sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU (ŠP).

KTV očekuje da će se na tom sastanku razmatrati i rezolucija Skupštine Kosova o dijalogu, njena odluka o osnivanju vojske, kao i uvođenje takse od 100 odsto za proizvode iz centralne Srbije, prenela je regionalna TV N1.

 

Udruženje: Mere Prištine onemogućavaju dostojanstven život Srba na Kosovu

Članovi Udruženja za brigu i pomoć deci i odraslima sa posebnim potrebama "Podrži me" održali su danas skup u severnoj Kosovskoj Mitrovici sa koga su pozvali međunarodne organizacije koje štite prava dece da "ne zatvaraju oči" i da osude "sramne poteze Prištine kojima se onemogućava dostojanstven život Srba na Kosovu i Metohiji".

Navodeći da su mere kosovskih vlasti, prvenstveno povećanje takse na uvoz robe iz Srbije na 100 odsto, "direktno uperene protiv Srba", okupljeni u Mitrovačkom dvoru su upitali da li srpska deca "imaju pravo na lečenje, normalan život i srećno detinjstvo, pravo na igračke i hranu, pravo da se edukuju i osposobe za život".

"Više od hleba i mleka, nama trebaju lekovi i medicinska pomagala, a vi ste nam svojim merama i to uskratili. Da li je vaš odgovor da to radite samo zato što su to srpska deca, i kako to da samo ona nemaju pravo na dostojanstven život, detinjstvo i odrastanje u miru i bez straha", upitala je predsednica Udruženja Ivana Rakić.

Okupljenima se obratio i Blagoje Janačković, Mitrovčanima poznatiji kao "Boki" koji je svoju upornost u borbi protiv cerebralne paralize pokazao nedavnim osvajanjem petog mesta na Beogradskom maratonu.

"I pored velikih poteškoća i straha u kojem živimo, naučili smo da se borimo i da pokažemo da smo jaki i uspešni. Situacija u kojoj se sada nalazimo pogađa sve građane, a posebno nas sa smetnjama i zato vas molimo da imate razumevanja i ukinute ove nerazumne takse kako bi nam bar malo olakšali život", rekao je Janačković.

autor: JU / AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side