Udruženje barova i klubova zatražilo od države da pomogne toj grani ugostiteljstva
26.05.2020 Beograd

Udruženje barova i klubova zatražilo od države da pomogne toj grani ugostiteljstva

Udruženje barova i klubova zatražilo od države da pomogne toj grani ugostiteljstva Foto: Pixabay
Udruženje barova i klubova saopštilo je danas da će se ova grana ugostiteljstva u Srbiji, koja zapošljava 14.000 stalno i honorano zaposlenih, ugasiti bez konkretne pomoći države direktno privrednim subjektima i ukoliko se lokalima ne omogući da rade u punom kapacitetu.

"Bez konkretne pomoći države direktno privrednim subjektima i ukoliko se lokalima ne omogući da rade u punom kapacitetu, ova grana će se sasvim sigurno ugasiti", navodi se u saopštenju koje su potpisali vlasnici 43 kluba i noćna bara i podseća se da barovi i klubovi u Srbiji, koji donose milione evra na godišnjem nivou što kroz namete, što kroz direktan uticaj na privlačenje turista iz instranstva, zbog pandemije korona virusa ne rade više od dva meseca.

Dodaje se da im je pad prihoda 100 odsto, pa nisu u mogućnosti da isplate mesečne obaveze.

"Mera pomoći od tri plate zaposlenima koju je država donela, a koja je mahom prihvatana bez otpuštanja zaposlenih, jednostavno nije dovoljna da ova grana opstane i izdrži do oktobra, kada će potencijalno klubovi i barovi moći da počnu da rade u punom kapacitetu i ostvare značajnije prihode. Naravno, pod pretpostavkom da se virus ne vrati u drugom talasu", navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da je na snazi i zabrana okupljanja više od 100 ljudi, a po trenutnim najavama, ovaj limit će biti promenjen tek 15. juna čime će, zabrana poslovanja za klubove i noćne barove trajati više tri meseca.

"Prihod koji bi klubovi ostvarili u tih nešto više od tri meseca (mart, april, maj i deo juna) tokom kojih im je, usled pandemije, onemogućeno poslovanje, predstavlja osnovni izvor sredstava kojim ovi privredni subjekti obezbeđuju svoj opstanak u letnjem periodu (u toku kojeg po prirodi posla ne rade), kao i sredstva amortizacije neophodne za adekvatnu pripremu pred novu radnu sezonu", navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja je istaknuto i da je, da bi jedan klub opstao, a u zavisnosti od kapaciteta pojedinačnog lokala, potrebno da primi od 150 do 700 osoba po večeri.

Ukoliko se klubovima i noćnim barovima zvanično i dozvoli rad uz restriktivne mere (kada je broj gostiju u pitanju), kako je nevedeno, izvesno je da lokali neće biti u mogućnosti da osvare promet koji bi pokrio sve troškove i da će morati da se zatvore.

"Mislimo da bi Vlada Srbije i Grad Beograd trebalo da donesu odgovarajuće mere kako bismo definisali pravila kojima treba da se prilagodimo, kao i da zajedno sa nama napravi novi paket mera koji bi direktno olakšao ovo breme koje nosimo i iz koga u trenutnim okolnostima ne vidimo izlaz", naveli su iz Udruženja.

Smatraju da je do sada izostala adekvatna pomoć za ovu specifičnu branšu, odnosno ljude koji su uložili novac, trud i višedecenijsko iskustvo u granu koja direktno i najviše generiše turizam u Beograd i Srbiju.

Smatraju i da nije dovoljno što je Grad Beograd odlučio da se kirija za mesec i po dana za vreme zabrane poslovanja plati umanjena za 50 odsto, ukoliko se plati do Nove godine ili se plati u celosti na 12 mesečnih rata u toku naredne godine, jer će zabrana poslovanja klubovima i noćnim klubovima zapravo trajati više od tri meseca

Pored rente, na naplatu sve vreme dolaze porezi i doprinosi na plate (iako odloženi, moraju biti plaćeni), kao i struja i ostali parafiskalni nameti za period kada je lokalima bio zabranjen rad.

"Prosečan ugostiteljski lokal za period zabrane rada na taj način mesečno duguje državi oko milion dinara. S obzirom na to da većina zimskih klubova i noćnih barova ne radi tokom leta zbog prirode lokala i poslovne prakse, njihov dug do ponovnog otvaranja 1. oktobra će narasti na cifru od oko šest miliona dinara", navedeno je u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side