21.04.2017 Beograd

Udruženja: Mere protiv buke besmislene, potrebno sistemsko rešenje

Udruženja: Mere protiv buke besmislene, potrebno sistemsko rešenje Foto: Pixabay
Udruženja Beograđani protiv noćne buke i Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku kritikovala su danas gradsku vlast jer umesto da reši problem noćne buke za ceo Beograd, donosi mere za jednu gradsku ulicu.

Skupština Beograda usvojila je juče nove izmene Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata samo proširivši listu brojeva u Skadarskoj ulici na koje se odnosi ograničenje radnog vremena, jer su u međuvremenu ugostitelji, "tražeći rupu u zakonu", menjali prvobitne adrese u Cetinjskoj u pokušaju da izbegnu ograničenja.

"Uprkos tome što je najavila rešenje problema noćne buke za ceo grad do kraja 2016. godine, naprednjačka vlast u gradu nije uradila ništa od obećanog. Niti je oformila radnu grupu za buku, niti je obezbedila preuzimanje najavljenih nadležnosti od Republike, niti je donela podzakonska akta neophodna za sprovođenje zakona i inspekcijskih rešenja", piše u saopštenju.

Udruženja su dodala da gradska uprava ima i zakonsku obavezu da javnost izveštava o preduzetim merama koje se tiču zaštite od buke u životnoj sredini, što takođe ne čini, kao i da, u duhu dobre uprave, razvije dijalog sa javnošću o ovoj temi, barem tako što bi odgovarala na dopise i telefonske pozive, što takođe ne čini.

"Umesto toga, gradska uprava donosi besmislene mere čiji je jedini rezultat arčenje resursa komunalne policije, MUP-a i desetak republičkih, gradskih i opštinskih inspekcija - što sve plaćaju građani", navela su udruženja.

Prema udruženjima, taj gorući komunalni problem, koji pogađa sve gradske opštine, rešiv je jedino propisivanjem obavezne zvučne izolacije u kombinaciji sa ograničenjem radnog vremena, doslednim sprovođenjem mera zaštite javnog reda i mira, i visokim kaznama za prekršioce koje se brzo i efikasno naplaćuju.

"Beograd zaslužuje samo noćni provod koji se temelji na uvažavanju ljudskih i građanskih prava i poslovanju po propisima, umesto na uzurpaciji javnog prostora, degradiranju životne sredine i ugrožavanju zdravlja ljudi", piše u saopštenju.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.04.2017, 13:03h pal

    Pa dobro jel ste čuli vi za zvučnu izolaciju, pustite ljude da rade dokle hoće, ako nema buke spolja. Šta hoćete da svi spavamo posle dnevnika u pola 8! Pogledajte Berlin, civilizujte se.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side