Udružena opozicija: UO da izabere direktora RTS koji će raditi u interesu građana a ne Vučića i SNS
21.09.2020 Beograd

Udružena opozicija: UO da izabere direktora RTS koji će raditi u interesu građana a ne Vučića i SNS

Udružena opozicija: UO da izabere direktora RTS koji će raditi u interesu građana a ne Vučića i SNS Foto: Beta / Milan Obradović
Udružena opozicija Srbije pozvala je danas članove Upravnog odbora RTS da "ukoliko imaju časti i morala", uđu u proces izbora generalnog direktora Javnog servisa koji bi "doveo do toga da izaberu kompetentnog čoveka koji će raditi u interesu građana a ne Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke".

Navodeći da danas ističe rok za prijavljivanje kandidata za generalnog direktora RTS, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je da su izbori za tu funkciju "obična farsa kao što su bili i prethodni izbori u Srbiji".

"Kao što imamo nelegitimnu i nelegalnu vladu i skupštinu tako ćemo verovatno u narednom periodu imati i nelegitimno rukovodstvo RTS koje je već sada u v.d. stanju i koje umesto da služi građanima koji plaćaju televizijsku pretplatu direktno ili putem poreza, služi jednoj stranci i jednom čoveku", kazao je Veselinović novinarima ispred sedišta Javnog servisa u Beogradu.

Po njegovim rečima, izbor generalnog direktora RTS je farsa "jer nisu uspeli da zainteresuju ljude od kredibiliteta da se prijave na konkurs".

"I oni koji su pokušali to da učine, bili su za njih nedostojni jer su ukazivali na malverzacije i korupciju u RTS, sa kojom se verovatno nastavilo i u ovom produženom v.d. stanju direktora Dragana Bujoševića. Farsa je i zato što nije raspisan konkurs za glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa koji je već godinu dana u v.d. stanju. Zbog toga građani Srbije ne znaju ništa o aferama Jovanjica, Krušik, Savamala, ne znaju da su izbori namešteni i kupljeni", naveo je predsednik Pokreta za preokret.

Najavio je da će Udružena opozicija tražiti od članova Upravnog odbora RTS da podnesu ostavke ukoliko "ne znaju, ne mogu ili neće da rade svoj posao".

"Pozivamo sve zaposlene u RTS da zato što imaju takvu moć, još glasnije kažu svoj stav o činjenici da je Javni servis uzurpiran od jedne stranke", dodao je Veselinović.

Upitan zašto Udružena opozicije nije pozvala građane da ne plaćaju televizijsku pretplatu, on je rekao da je to "sledeći korak koji bi trebalo da podrže svi građani Srbije".

"Da bi do toga došlo, moramo sačekati još 15 do 20 dana da bismo videli šta će se dešavati u postupku izbora generalnog direktora RTS pa da bi potom predstavnici opozicije, nevladine organizacije i građani doneli odluku kako dalje da se bore protiv ovog mesta u kom stanuje medijski mrak koji je pokrio celu Srbiju", dodao je Veselinović.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side