Udružena opozicija apelovala na EK da ukjučiti Srbiju u nabavku vakcina
23.07.2020 | 09:40h ► 13:18h Beograd

Udružena opozicija apelovala na EK da ukjučiti Srbiju u nabavku vakcina

Udružena opozicija apelovala na EK da ukjučiti Srbiju u nabavku vakcina Foto: Beta/AP/University of Oxford
Udružena opozicija Srbije apelovala je danas na Evropsku komisiju da Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana uključi u zajedničku nabavku vakcina protiv virusa kovid-19, navodeći da bi EU time "dokazala da je joj je zdravlje svih u Evropi podjednako važno".

Iz te opozicione grupacije su podsetili da na Zapadnom Balkanu živi skoro 20 miliona ljudi koji kako su naveli, zaslužuju da im se pomogne na isti način kao i drugim građanima Evrope.

"Na ovaj način EU bi pokazala da evropska solidarnost nije rezervisana samo za one koji živi u zemljama EU, već je vrednost koja ne poznaje granice", stoji u saopštenju Udružene opozicije Srbije.

Ocenjuje se da je za Srbiju to od posebnog značaja jer je predsednik Aleksandar Vučić "izjavio da se pregovara o nabavci pet miliona vakcina koja je navodno testirana na određenoj populaciji".

"U medijima se spekuliše da je reč o vakcinama koje se proizvode u Kini. Ne možemo da govorimo o kvalitetu te vakcine ali smatramo da građani Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana, treba da budu zaštićeni istim vakcinama kao i svi ostali građani Evrope", stoji u saopštenju.

Apel su uputili Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Građanska platforma, Pokret slobodna Srbija, Državotvorni pokret Srbije, Udruženi sindikati Srbije Sloga i Inicijativa Ne davimo Beograd.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side