Učenici škole ’Kralj Petar’ inficirani tuberkulozom
06.06.2012 Beograd

Učenici škole ’Kralj Petar’ inficirani tuberkulozom

Učenici škole ’Kralj Petar’ inficirani tuberkulozom
Nacionalna referentna laboratorija potvrdila je da je osmoro učenika OŠ ’Kralj Petar Prvi’ u Beogradu inficirano bacilom tuberkuloze, izjavila je danas dr Radmila Ćurčić, pneumoftiziolog i načelnik epidemiologije Gradskog Zavoda za bolesti pluća i tuberkulozu.

Ćurčić je kazala da infekcija kao takva ne dokazuje ništa i da je daljim pregledima utvrđeno da su deca zdrava.

Tuberkuloza je zarazna bolest i izaziva je bakterija koja se prenosi vazduhom, ali se ne razboli svaki onaj ko se zarazi, već se od svih zaraženih razboli oko 10 odsto. Stručnjaci ukazuju da ne postoji inkubacioni period i da je obolela osoba mogla da se zarazi i pre tri i više decenija.

Ćurčić je Tanjugu rekla da je kasnije u toku dana u školi zakazan opšti roditeljski sastanak na kome će roditeljima biti rečeno da će svi učenici koji su sa obolelim učiteljom proveli u poslednja tri meseca kumulativno više od osam sati morati da idu na pregled.

Prema njenim rečima, roditelji su bili u velikom strahu i želeli su da im deca budu odmah pregledana, tako da je u ovom trenutku kod najvećeg broja učenika pregled i obavljen.

"Na pregled su počeli da dolaze i učenici još dva odeljenja istog razreda, čiji su učenici bili u kontaktu sa obolelim učiteljem i njegovim đacima jer su zajedno bili na izletima", kazala je Ćurčić.

Profesori škole su dezinfikovali učionicu u kojoj je predavao oboleli profesor i postupaju prema savetima zdravstvenih radnika sa kojima su svakodnevnom kontaktu.

U Srbiji je prošle godine od tuberkuloze, koja se ianče smatra bolešću siromašnih, obolelo oko 1.500, a u Beogradu oko 280 ljudi.

Ono što je najvažnije jeste da je ta bolest u današnje vreme izlečiva.  

autor: AS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side