11.04.2018 Beograd

Ubistva novinara: Zločini bez kazne

Ubistva novinara: Zločini bez kazne Foto: prtscr ytb
Pune 24. godine od ubistva Radislave Dade Vujasinović tužilaštvo još vodi predistražni postupak, dok je suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije u toku i bliži se završnim rečima. Ipak, uverenje je kolega, porodice i prijatelja dvoje novinara, istina neće biti otkrivena iako je reč o klasičnim političkim atentatima

Piše: Jelka Jovanović

 

Ovogodišnji pravoslavni Uskrs pao je 8. aprila na 24. godišnjicu ubistva novinarke Duge Radislave Dade Vujasinović.

Na Uskrs pre 19 godina, 11. aprila 1999, ubijen je novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Bezmalo četvrt veka od ubistva Dade Vujasinović nema naznaka da će ikome biti suđeno, suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije privodi se kraju. Zna se da je Državna bezbednost odgovorna, ali ne i ko je nalogodavac likvidacije. Ritualne, kako kaže supruga Slavka Ćuruvije istoričarka Braka Prpa, koja je i sama povređena prilikom njegovog ubistva.

DADA, PRE ISTRAGE: Predmet ubistva Dade Vujasinović i dalje je u predistražnom postupku. Kako su objasnili u Višem javnom tužilaštvu, tužilac će tek po okončanju predistražnog postupka “biti u mogućnosti da oceni i proceni da li se i u čijim radnjama stiču obeležja bića nekog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te na koji način i u kom pravcu će biti usmereno eventualno dalje vođenje postupka”.

U međuvremenu je urađeno nekoliko veštačenja, a u poslednjem pre dve godine Holandski forenzički institut u Hagu nije utvrdio uzrok i način smrti novinarke. “Povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”, zaključeno je u Institutu na osnovu dokaza koje im je, 21 godinu posle ubistva, dostavilo Ministarstvo pravde Srbije.

I to je sve – Tužilaštvo ne zatvara predmet, neće ga zatvoriti ni Komisija za istraživanje ubistava novinara, kako je Udruženju novinara Srbije potvrdio predsednik tog tela Veran Matić, uz napomenu da je “zahvaljujući radu Komisije pronađen dokazni materijal (2013) za koji se godinama verovalo da je uništen tokom bombardovanja 1999. godine i da je Komisija posredovala da svi dokazi budu predati na superveštačenje u jedan od najkredibilnijih forenzičkih instituta na svetu – Holandski forenzički institut (Netherlands Forensic Institute – NFI)”.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije u 1.30 sati.
Zvanična verzija događaja tada je bila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške. Istraga je dosad nekoliko puta obnavljana.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je i privatnog balističara Zorana Jovanovića, koji je utvrdio da je na fotelji, osim Dadine, bila još jedna krvna grupa. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je sudu predao svoj nalaz u kojem se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

“Zločin još nije rasvetljen. Ubica novinarke ni posle 24 godine nije priveden pravdi uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih organa. NUNS nikada neće odustati od zahteva da ovaj monstruozni zločin bude do kraja rasvetljen i da izvršioci i njihovi nalogodavci budu procesuirani”, navelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije povodom 24. godišnjice ubistva Dade Vujasinović, uz zahtev “da nadležni državni organi utvrde i javno saopšte ko je bezmalo dve i po decenije opstruirao istragu i držao javnost u zabludi da se novinarka ubila, u šta Dadina porodica, njeni prijatelji i kolege nikad nisu poverovali”.

Uprkos sad već brojnim veštačenjima, iste reči ponavljaju se iz godine u godinu. Tužilaštvo prigodno izda saopštenje, kako kaže Radislav Vujasinović, Dadin otac. A istina je odavno poznata. Ili kako je to još 2009. sročila novinarka Vesna Mališić: Dada je sigurno prva žrtva od svih novinara… prva žrtva istine, a toliko odugovlačenje meni kao novinaru stvara sumnju da tu nisu čista posla i da se verovatno neki ljudi u čitavoj toj priči štite”.

Dada Vujasinović je rođena 10. februara 1964. godine u Čapljiniku. Po završetku Filološkog fakulteta u Beogradu počela je da radi kao novinarka u Privrednom pregledu, a uskoro i u časopisu Duga. Istakla se ka ratna reporterka, ali su je strahote iz obeščašćene zemlje naterale da se odmakne već 1992. Kao istraživačka novinarka u vreme kada istraživačko novinarstvo nije bilo na ceni kao danas, razotkrila je brojne veze politike i kriminala u koji su bili umešani i mnogi ratni “heroji”. “Kriminalci i policajci u parlamentu”, slikovit je naslov jednog njenog teksta posvećenog jednom od junaka podzemlja Željku Ražnatoviću Arkanu.

Spoj britkog pera, ličnog poštenja i hrabrosti doneli su joj mnogo pohvala, ali i otvorenih pretnji.

Nažalost, još se ne zna ko je i zbog čega u noći 8. aprila 1994. godine ubio Radislavu Dadu Vujasinović, a kako vreme protiče, sve je manje nade da će se saznati.

SLAVKO, SUĐENJE PRI KRAJU: Pre tri godine 5. marta Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika Resora Državne bezbednosti za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije počinjeno 1999. godine. Suđenje nekadašnjem načelniku Resora DB Radomiru Markoviću, šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, glavnom obaveštajnom inspektoru u Drugoj upravi Resora Ratku Romiću i pripadniku rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku počelo je 1. juna, a ovih nedelja se očekuje presuda posle završnih reči.

Tužilaštvo ih tereti da su “iz niskih pobuda” ubili Ćuruviju, a za krivično delo teško ubistvo zaprećena je kazna od 30 do 40 godina zatvora. Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu. Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”. Ključni svedok u dopunjenoj istrazi je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komandant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Marković, koji se tereti za podstrekavanje, već je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO – Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. Kurak je u bekstvu, a Radonjić i Romić su od jula prošle godine u kućnom pritvoru, pošto im je ukinuta mera pritvora u Okružnom zatvoru u Beogradu koji je, prema oceni suda predugo trajao.

Presuda, ma kakva bila, uverenje je Ćuruvijinih kolega, neće otkriti prave motive i nalogodavca, a sumnje javnosti su još od 1999. usmerene na Mirjanu Marković, suprugu tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i funkcionerku jedne od tada vladajućih stranaka, Jugoslovenske levice. Desetak dana pre Ćuruvijinog ubistva, na sednici Direkcije JUL-a, Mirjana Marković ga je označila kao glavnog državnog neprijatelja koji je izazvao bombardovanje i da će mu narod suditi. Usledio je i tekst “Ćuruvija dočekao bombe”, objavljen u Ekspres politici, a pročitan u Drugom dnevniku državne televizije kao – presuda koja je izvršena 11. aprila dok su SRJ zasipale bombe NATO.


Foto: Beta / Milan Obradović

Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu 9. avgusta1949, a završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Od 1984. godine radio je kao analitičar u Upravi za analize Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove, a dve godine kasnije prelazi u list Borba, gde je potom bio i glavni i odgovorni urednik. Deset godina kasnije 1994. s Momčilom Đorgovićem osnovao je Nedeljni telegraf, dve godine kasnije Dnevni telegraf, a 1998. magazin Evropljanin. Bio je zapažen komentator i kritičar Miloševićeve ratne politike, posebno na Kosovu. Njegovi oštri stavovi i kritike doveli su ga pod udar tzv. Šešeljevog Zakona o javnom informisanju, a onda i do atentata.

Prema informacijama koje su medijima dostavljene posle 5. oktobra 2000, kao dosije “Ćuran”, Ćuruvija je bio pod stalnom prismotrom DB. U danima pred ubistvo pratilo ga je više desetina operativaca, koji su povučeni neposredno pre atentata.

Ne zna se ko je izdao nalog za pucanje.

 

Izbliza i lično

U Centru za kulturnu dekontaminaciju 12. aprila biće održano scensko veče posvećeno Dadi Vujasinović. Veče u kojem će se kroz pisma, tekstove, sećanja i svedočenja evocirati život i delo poznate novinarke prirediće njena sestra Sandra Vujasinović i Sanja Krsmanović Tasić, autorka predstave “O s(a)vesti – esej u pokretu o Dadi Vujasinović”, koja je u Bitef teatru na programu 16. aprila. Publika u CZKD-u učestvovaće posle scenske večeri u razgovoru o Dadi, a biće podeljene i knjiga “Svedočenja (iz obeščašćene zemlje)”, posthumno priređena od njenih tekstova.

Dan ranije, u sredu 11. aprila u 12 časova, biće obeležena 19. godišnjica još nerasvetljenog ubistva Slavka Ćuruvije, urednika i vlasnika lista Dnevni telegraf.
U prisustvu članova porodice, prijatelja i kolega Slavka Ćuruvije, predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije položiće vence na spomen-obeležje, na ulazu u zgradu broj 35 u Svetogorskoj ulici u Beogradu, gde je Ćuruvija ubijen.

 

 

8. aprila 1994. Ubijena je Dada Vujasinović u svom stanu


11. aprila 1999. ubijen je Slavko Ćuruvija u haustoru zgrade u kojoj je živeo

 

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju

  Nekoliko stotina Nišlija okupilo se na tribini koju je Savez za Srbiju (SzS) organizovao danas na platou ispred Tržnog centra "Kalča" u Nišu.

 • Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je danas da je Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma, koju predvode SAD, saopšteno je iz Vlade Kosova.

 • Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu

  Eventualni prijem Kosova u članstvo Interpola bio bi suprotan procedurama i pravilima ove međunarodne policijske organizacije, rekla je danas državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović u razgovorima s ambasadorima Belorusije Valerijem Briljevom i Azerbejdžana Eldarom Hasanovim.

 • Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički

  Kabinet predsednice Vlade Srbije saopštio je danas, povodom informacija da je kompanija Gugl (Google) stavila Srbiju na "crnu listu", da su iz te firme dobijena "čvrsta uveravanja" da je reč o "tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu".

 • Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći

  Srpska lista osudila je večeras paljenje kuće povratničke porodice Kostić u selu Belo Polje kod Peći i pozvala predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da "konačno počnu da rade svoj, posao i da zaštite Srbe i obezbede funkcionisanje vladavine prava na ovim prostorima".

 • MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu

  Kragujevačka policija uhapsili je S.Đ. (1951) iz Batočine zbog sumnje da je zapalio nisko rastinje na njivama i time izazvao požar čiji dim je izazvao lančani sudar u kojoj je jedna osoba poginula, a četiri su lakše povređene.

 • SAD će nastaviti da podržava BSK SAD će nastaviti da podržava BSK

  Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će nastaviti da podržavaju Bezbednosne snage Kosova (BSK) i nakon usvajanja u prvom čitanju tri zakona koji se odnose na BSK i zahtevaju "disciplinovan i transparentan proces transformacije".

 • Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači

  Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila (APC) Radoš Đurović izjavio je danas da su službenici Komesarijata za izbeglice i migracije nezakonito uskratili jednom migrantu iz Irana pristup prihvatnom centru u Krnjači kod Beograda kao i da su protiv njega koristili fizičku silu, a da lokalna policija nije želela da interveniše uz objašnjenje da nije nadležna.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side