U UNDP izveštaju o ljudskom razvoju za 2019. Srbija na 63 poziciji od 189 zemalja
09.12.2019 Beograd

U UNDP izveštaju o ljudskom razvoju za 2019. Srbija na 63 poziciji od 189 zemalja

U UNDP izveštaju o ljudskom razvoju za 2019. Srbija na 63 poziciji od 189 zemalja Foto: Pixabay
Srbija je u najnovijem Izveštaju o ljudskom razvoju (Human Development Report 2019) Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na 63. mesto od ukupno 189 zemalja i teritorija, što je za dva mesta pobošljanje u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, saopšteno je danas.

Šampion ljudskog razvoja je Norveška, a prate je Švajcarska i Irska.

Indeks ljudskog razvoja (HDI) predstavlja zbir preduzetih mera za napredak u tri kategorije - dug i zdrav život, pristup obrazovanju i pristojan životni standard.

Prema tom parametru Srbija se nalazi u kategoriji zemalja sa visokim ljudskim razvojem, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom i Albanijom, kada su u pitanju zemlje regiona. Ostale zemlje u okruženju, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Mađarska, Rumunija i Bugarska su u kategoriji zemalja veoma visokog ljudskog razvoja.

Izveštaj o ljudskom razvoju ukazuje na stepen nejednakosti unutar zemalja, kao i među različitim zemljama. Nejednakosti u ljudskom razvoju slabe jedinstvo društva i poverenje građana jednih u druge, u vlade i institucije, a štete ekonomiji, sprečavajući ljude da dostignu svoj puni potencijal na poslu i u životu, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Dodaje se da te nejednakosti ukazuju da političke odluke ne odražavaju težnje celog društva i ne štite životno okruženje, jer nekolicina koja napreduje koristi svoju moć́ da odluke koje upravljaju društvom oblikuje prema svojim interesima, koji nisu interesi većine.

U izveštaju se navodi da je u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije, kome pripada i Srbija, posebno ugrožena srednja klasa. Rast BDP-a s jedne i nestajanje srednje klase s druge strane dokaz je da nejednakosti u visini dohotka u regionu rastu.

"Drugi faktori koji čine pitanje nejednakosti posebno gorućim u ovom regionu su visok nivo neformalnog i nesigurnog ; zapošljavanja, nedostaci u sistemu socijalne zaštite, urušavanje mreža socijalne podrške, kao i emigracija mlade i kvalifikovane radne snage i široko uočena nejednakost pred zakonom", pokazuje izveštaj UNDP-a.

Ukazano je da su nejednak položaj i isključenost pojedinih grupa sa tržišta rada glavni izazov u čitavom regionu i uzrok migracija koje dovode do pogoršavanja trenda depopulacije. 

Žene su i dalje više izložene riziku od isključenosti sa tržišta rada, iako su u tom regionu, prema Indeksu rodne nejednakosti (GII), razlike između muškaraca i žena najmanje. U povećanom riziku ; od isključenosti sa tržišta rada nalaze se i mladi radnici sa niskim kvalifikacijama, migranti, dugotrajno nezaposleni, osobe sa invaliditetom, tradicionalno marginalizovane zajednice poput Roma i stanovnici ruralnih i izolovanih područja.

Kako je ocenjeno u izveštaju, klimatske promene i promene izazvane tehnološkim razvojem mogle bi dodatno da uspore napore za smanjenje nejednakosti.

Takođe, udeo visoko-kvalifikovane u odnosu na nisko-kvalifikovanu radnu snagu je upola manji u tom regionu nego u zemljama OECD-a, što će, uz razvoj tehnologije, dodatno usporiti dostizanje standarda bogatih zemalja, naveo je UNDP.

"Ovaj Izveštaj o ljudskom razvoju utvrđuje koliko duboku štetu sistemske nejednakosti nanose našem društvu i zašto. Nejednakost se ne odnosi samo na to koliko neko zarađuje u odnosu na svog komšiju. Reč je o nejednakoj raspodeli bogatstva i moći: ukorenjenim društvenim i političkim normama koje danas izvode ljude na ulice, i koje predstavljaju okidače koji će to činiti i u budućnosti, ukoliko se nešto ne promeni. Prepoznavanje pravog lica nejednakosti je prvi korak, ono što se dešava sledeće je izbor koji svaki vođa mora da donese", rekao je administrator UNDP-a Ahim Štajner.

U izveštaju je ocenjeno da se jaz u osnovnom životnom standardu smanjuje, što pokazuje do sada nezabeležen broj ljudi koji uspevaju da izbegnu siromaštvo, glad i bolesti.

"Međutim, na pomolu je nova generacija nejednakosti vezanih za pristup obrazovanju, ali i napredak tehnologije i klimatske promene - dve seizmičke sile koje bi, ukoliko ostanu van kontrole, mogle da pokrenu 'novo veliko društveno raslojavanje' kakvo nije viđeno od industrijske revolucije", navodi se u izveštaju UNDP-a.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side