25.09.2018 Beograd

U subotu biciklisti u krug od Kalemegdana do Vuka

U subotu biciklisti u krug od Kalemegdana do Vuka Foto: pixabay
U subotu popodne beogradski biciklisti će napraviti pun krug od Kalemegdana do Vukovog spomenika, da bi zahtevali da se ulicama na tom važnom pravcu izgrade ranije obećane trake za građane koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo.

Udruženje građana "Ulice za bicikliste" je danas pozvalo građane da masovno dođu na redovnu mesečnu vožnju, 90. "Kritičnu masu" koja ovog puta neće biti dugačka - nešto više od osam kilometara, ali je veoma značajna jer će ulice na tom pravcu uskoro biti rekonstruisane iz temelja.

Uz poziv "Za dorćolsku bici-stradu - Sad ili nikad!", Udruženje ukazuje da bi novembra trebalo da počne rekonstrukcija ulica koje se nadovezuju jedna na drugu: Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Dvaadesetsedmog marta i Kraljice Marije, a nema informacija kako se, kada i šta tu planira.

Iako su gradske vlasti najpre tvrdile da će tokom rekonstrukcije biti uvedene jednosmerne biciklističke staze sa obe strane tih ulica, od toga se tiho odustalo uz tvrdnju da "nema mesta", mada je prvobitan plan pokazivao da ga ima.

Sa sastanaka predstavnika Udruženja i gradskih vlasti je proizašlo da je prioritet dat očuvanju parking-mesta za automobile.

Međutim, Udruženje građana "Ulice za bicikliste" ukazuje na neophodnost da u tim ulicama ipak bude bezbedna biciklistička ruta koja bi povezala opštine Zvezdara i Palilula sa Kalemegdanom, odnosno s početkom biciklističke staze uz Dunav i dalje uz Savu.

"Kritična masa" krenuće, kao i uvek, s Trga Republike u subotu, 29 septembra, u 17:00 sati, proći kroz Vasinu i Ulicu Tadeuša Košćuška, zatim kroz Cara Dušana i dalje do Vukovog spomenika, gde će se kolona biciklista okrenuti oko parka i vratiti se istim pravcem do Donjeg grada ispod Kalemegdana, gde se vožnja završava.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side