U Srbiji se po dualnom modelu školuju oko 6.100 učenika u 48 gradova i opština
23.10.2019 Beograd

U Srbiji se po dualnom modelu školuju oko 6.100 učenika u 48 gradova i opština

U Srbiji se po dualnom modelu školuju oko 6.100 učenika u 48 gradova i opština Foto: Novi magazin / VV
U Srbiji se po dualnom modelu, u 48 gradova i opština, školuje oko 6.100 učenika koji će se lakše zaposliti ili započeti sopstveni biznis, rečeno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbij (PKS) povodom Nedelje dualnog obrazovanja.

Đaci uz teorijsku nastavu u 72 škole imaju stručnu praksu u oko 880 kompanija za 35 stručnih profila, tako da je dualni model školovanja zastupljen u 10 odsto srednjeg stručnog obrazovanja.

"Dualni model obrazovanja u Srbiji je u primeni od 2013. godine, a razvijen je uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske", rekla je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS Mirjana Kovačević.

Ona je podsetila da je Srbija, kao prva zemlja u regionu, 2017. godine usvojila Zakon o dualnom obrazovanju čija je puna primena počela od septembra 2019. godine.

Od ove školske godine se 2.600 đaka školuje po dualnom modelu, a oko 400 kompanija je primilo učenike prvog razreda da im obezbedi obuku.

Vođa GIZ projekta "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji" Ann-Kethrin Hentsćel je podsetila da se pre pet godina uz podršku te nemačke organizacije po dualnom modelu školovalo 120 đaka iz osam škola, a sada se školuje 3.600 đaka iz 63 škole.

Među kompanijama koje su uključene u u dualno obrazovanja su "DM drogerija market", "Gebruder Weiš" i "Konelk" koje su danas u okviru "Karavana dualnog obrazovanja" posetili predstavnici PKS, GiZ-a i austrijskih i švajcarskih institucija koje daju podržavaju za takav način školovanja u srednjim stručnim školama u Srbiji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side