U Srbiji od početka godine identifikovana 41 žrtva trgovine ljudima
17.10.2020 Beograd

U Srbiji od početka godine identifikovana 41 žrtva trgovine ljudima

U Srbiji od početka godine identifikovana 41 žrtva trgovine ljudima
Organizacija Astra saopštila je danas da je u Srbiji od početka godine identifikovana 41 žrtva trgovine ljudima, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu kada je zvanično potvrđeno 39 žrtava.

Kako je prenela Radio slobodna Evropa pozivajući se na saopštenje organizacije Astra, povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u Srbiji od 2013. do 2019. broj zvanično identifikovanih žrtava trgovine ljudima varira od 39 do 125.

Iz te organizacije su dodali da je borba protiv trgovine ljudima dodatno otežana pandemijom koronavirusa.

"Astrina SOS linija od početka pandemije beleži 77 odsto više poziva, dok je samo Astra od početka godine identifikovala 29 žrtve trgovine ljudima. Od tog broja 24 su žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije", navodi u saopštenju i napominje se da, prema njihovim istraživanjima, trgovci ljudima deo aktivnosti prebacuju na internet, a ekonomska kriza čini potencijalne žrtve još ranjivijim.

Stručnjaci širom sveta, kao i stručnjaci na Balkanu i u Srbiji, iznose pretpostavku da je broj žrtava trgovine ljudima na ovim prostorima i do 10 puta veći.

Kako u saopštenju navode, da bi se podigla svest javnosti o problemu trgovine ljudima i njegovim najzastupljenijim vidovima - seksualna eksploatacija, prinudni rad i prinudno prosjačenje - Astra je pokrenula projekat uz podršku Evropske unije, pod nazivom "Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima".

Prema njihovim rečima, cilj kampanje je i ukazivanje na jednu od najvećih zabluda vezanih za trgovinu ljudima - da se ona događa nekom drugom i negde drugde.

"Trgovina ljudima je zločin koji se može desiti bilo kome i da žrtve dolaze iz najrazličnijih slojeva. Siromaštvo, ekonomska kriza i izloženost nasilju, najčešće porodičnom ili partnerskom, u velikoj meri doprinose riziku da se postane žrtva trgovine ljudima. Zato je naša poruka: ne skrećite pogled, nego pozovite Astru i prijavite sumnju na trgovinu ljudima ili zlostavljanje", navode iz Astre.

U saopštenju navode da je ove godine obeležavanje 18. oktobra deo realizacije kampanje "Ne skreći pogled - trgovina ljudima nije paralelna stvarnost već surova realnost.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side