U Srbiji 70 opasnih vehabija
30.10.2011 Beograd

U Srbiji 70 opasnih vehabija

U Srbiji 70 opasnih vehabija
U Srbiji deluje oko 70 radikalnih vehabija, a među njima je i državljanin BiH Elvis Hajrić koji je nedavno došao iz Saudijske Arabije da vrbuje nove pristalice, piše dnevnik Pres.

Mevlid Jašarević, pripadnik „bele" Al Kaide koji je prekjuče u terorističkom napadu otvorio vatru na američku ambasadu u Sarajevu, i koji je nakon toga ranjen u nogu, samo je jedan od dvadesetak radikalnih vehabija terorista koji deluju u Srbiji, otkriva Pres.

U našoj zemlji ima i još pedesetak izuzetno opasnih pripadnika vehabijskog pokreta, dok je sledbenika - više stotina.

Srpska policija juče je privela 17 osoba za koje se sumnja da su pripadnici radikalnog krila vehabizma iz Sandžaka. U sinhronizovanoj akciji policije i BIA u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, koja je počela u 5 časova ujutru, uhapšeno je 16 državljana Srbije i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, za koje se sumnja da su u bliskoj vezi sa Mevlidom Jašarevićem. Nakon saslušanja, oni su pušteni.

Među njima je bio i Elvis Hajrić, sarajevski vehabija, državljanin BiH koji je iz Saudijske Arabije došao da regrutuje nove vehabije nakon što je policija 2007. pohapsila veliku grupu terorista.

"Vehabije su rastuća opasnost i teško da ih u umnožavanju išta može zaustaviti", kaže profesor Dragan Simeunović, rukovodilac projekta za otkrivanje ekstremizima i radikalizacije.

On smatra da postoji mogućnost terorističkog napada i u Beogradu, sličnog onom koji se dogodio u Sarajevu.

"To je sasvim moguće, kao i u bilo kom drugom gradu. Srećom, imamo policiju koja se bar 20 godina nosi sa ekstremnim terorizmom. Iskustvo je značajan faktor prevencije terorizma", kaže profesor Simeunović.

"Ipak, niko ne može sve sprečiti kada je reč o terorizmu. Treba i dalje razvijati prevenciju. Koliko je značajna prevencija pokazuje primer SAD, gde posle 11. septembra nije izveden nijedan teroristički napad, iako je pripremano više njih", rekao je on.

Profesor Simeunović upozorava da ne treba progoniti vehabije.

"Ne treba zapadati u histeriju progona vehabija, jer su oni verska grupa koja u nekim zemljama, poput Saudijske Arabije, predstavlja državnu religiju. Prema standardima UN, oni imaju, kao i sve verske grupe, pravo da se registruju i praktikuju svoju veru bilo gde u svetu, pa i kod nas".

"Međutim nemaju prava nametanja praktikovanja vehabizma drugim vernicima, a još manje ekstremizma koji lako prelazi u terorizam. Dakle, sve vehabije u Srbiji nisu opasne, ali nije sporno da među njima postoje ekstremisti koji su spremni da krenu putem terorizma. Iako je njihov broj mali, opasnost je velika" rekao je Simeunović.

 

autor: IJ izvor: Press/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side