04.09.2018 Beograd

U Srbiji 348 migranata krenulo u osnovne škole

U Srbiji 348 migranata krenulo u osnovne škole Foto: Novi magazin/VV (ilustracija)
U Srbiji 348 migranata pohađa 33 osnovne škole, a 81 đak beogradskih škola danas je u Centru za azil u Krnjači dobio rančeve i školski pribor koje su uručili komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić i sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavko Gak.

Cucić je rekao da je Srbija jedina zemlja na zapadnoevropskoj ruti koja je od prošle godine uvela kao obavezno pohađanje osnovne škole i predškolske nastave za migrante.

"Ovoj deci će od velikog značaja biti činjenica da nisu prekidali svoje obrazovanje. Vratili se kući, ostali ovde, otišli negde prema svetu gde žele, značiće im svaki dan koji provedu u školi", kazao je Cucić.

Cucić je dodao d oko 50 migranata ide u srednje škole, a od ove godine 40 dece biće uključeno u predškolski program.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda Slavko Gak rekao je da je osam đaka prvaka migranata krenulo u školu.

"Fondacija Su Či nam je donirala rančeve i svu potrebnu opremu da bi oni bili integrisani što pre u školstvo Srbije i da se što pre adaptiraju na nove uslove u kojima su se zatekli ne svojom greškom", kazao je Gak i dodao da nijednom detetu na svetu ne sme da bude uskraćeno pravo na obrazovanje.

Pribor za školu svoj deci migrantima u Srbiji poklonila je budistička fondacija Su Či koja okuplja više od 30 miliona ljudi u 65 zemalja, a u Srbiji sprovodi donatorske akcije od 2015. godine.

U Srbiji trenutno boravi manje od 4.000 migranata, od kojih je 3.300 u prihvatnim centrima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side