25.05.2018 Beograd

U Skupštini Srbije predstavljen Globalni parlamentarni izveštaj

U Skupštini Srbije predstavljen Globalni parlamentarni izveštaj Foto: printscr
Predsednice Skupštine Srbije i Interparlamentarne unije, Maja Gojković i Gabrijela Kuevas Baron predstavile su danas u Beogradu "Globalni parlamentarni izveštaj 2017: Parlamentarni nadzor: Ovlašćenje parlamenata da preispituje rad vlade".

Taj izveštaj je rezultat istraživanja Interparlamentarne unije i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija o aktivnostima parlamenata u svetu.

Gojković je izjavila da je Skupština Srbije "prepoznata kao primer dobre parlamentarne prakse u svetu i što je Globalni parlamentarni izveštaj za 2017. godinu pozitivno ocenio kvalitet rada Narodne skupštine i poslanika", piše u skupštinskom saopštenju.

Gojković je takođe rekla da je u Globalnom izveštaju "prepoznato da je Narodna skupština ostvarila visok nivo poverenja građana, otvorenosti i transparentnosti, a posebno je pohvaljena za uspostavljanje prakse javnih slušanja u kojem su redovno uključeni građani i stručna javnost, održavanje sednica odbora izvan sedišta i uključivanja javnosti u rad parlamentarnih tela, kao i izradu internet portala za praćenje izvršenja javnog budžeta i trošenje javnih sredstava i osnivanje parlamentarne kancelarije za budžet"

Predsednica Skupštine je navela da je u Izveštaju istaknuto i udruživanje poslanika - "bez obzira da li su u vlasti ili opoziciji", u šest neformalnih poslaničkih grupa - Žensku parlamentarnu mrežu, Ekonomski kokus, Zelenu grupu, Energetski forum, GOPAK i Fokus grupa za implementaciju Ciljeva održivog razvoja, a istaknuta je i "njihova posvećenost u bavljenju dodatnim pitanjima od interese za građane".

Gojković navela da je takav rad "rezultirao rastom poverenja građana u Narodnu skupštinu sa 24 odsto u 2015. na 29 odsto u 2017. godini".

Gabrijela Kuevas Baron je rekla da "građani širom sveta očekuju od narodnih poslanika da rade posao u interesu građana, a jedan od tih poslova je i sprovođenje nadzorne funkcije parlamenta".

Zamenica stalnog predstavnika UNDP-a Srbija Stelina Nedera izrazila je zadovoljstvo saradnjom Skupštine Srbije i UNDP i kao primer rezultata te saradnje izdvojila Portal za praćenje trošenja javnih sredstava. 

Nedera je ukazala i da Skupština radi na identifikaciji Ciljeva održivog razvoja, odnosno primeni Agende 2030, kako bi njegova nadzorna uloga bila što efikasnija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side