17.07.2017 Beograd

U Skupštini predstavljen projekat Jačanja kapaciteta DRI, završen 2015.

U Skupštini predstavljen projekat Jačanja kapaciteta DRI, završen 2015. Foto: Media centar Beograd
Članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava sastali su se danas u Skpštini Srbije sa delegacijama Državne revizorske institucije (DRI) i Odbora za budžet Evropskog parlamenta, povodom predstavljanja projekat Jačanja kapaciteta državne revizorske institucije, završen u martu 2015. godine.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je da taj projekat predstavlja dokaz da postoji volja vrhovnih revizorskih institucija da dele međusobna iskustva, da uče jedne od drugih i da se međusobno pomažu.

Projekat, koji je trajao 29 meseci, od oktobra 2012, realizovan je sredstvima EU u saradnji sa Revizorskim sudom Holandije, starijim partnerom na projektu i Kancelarijom generalnog revizora Velike Britanije, mlađim partnerom na projektu, uz učešće eksperata iz Revizorskog suda Slovenije i Kancelarije za reviziju Švedske.

Ovim projektom, kako se navodi u saopštetenju, bile su obuhvaćene četiri komponente: pravni okvir, organizacioni razvoj, unapređenje revizije i angažovanje zainteresovanih strana za jačanje kapaciteta DRI i izrađene su smernice za odnose sa parlamentom, subjektima revizija i sa medijima.

"Kao rezultat ovog projekta, produbljen je i intenziviran odnos sa Odborom za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, kao i Pododborom za razmatranje izveštaja o revizijama Državne revizorske institucije", saopštila je DRI.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić istakla je značaj Pododbora za razmatranje izveštaja obavljenih revizija DRI i tematskih sastanaka članova tog tela sa predsednikom DRI i vrhovnim državnim revizorima.

Po njenim rečima posebno je značajno upoznavanje članova Pododbora sa konkretnim izveštajima revizije, u kojima su uočeni određeni problemi i predlozima odgovarajućih rešenja koja će u formi predloga preporuka i mera to telo uputiti skupštinskom Odboru za finansijena razmatranje i usvajanje.

U junu 2015. godine, Odbor i DRI su potpisali i Memorandum o saradnji u oblasti finansijske kontrole vlasti, razmene informacija, pružanja pomoći članovima Odbora u razumevanju prirode i važnosti revizorskih nalaza, organizovanju edukacija za članove Odbora, jačanju kapaciteta službe, kao i periodičnih sastanaka članova Odbora, odnosno Pododbora i predstavnika DRI.

Naročito je značajna saradnja u Programu reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020. godine. U okviru stuba "Eksterni nadzor nad javnim finansijama" Odbor je određen za nosioca mere 19 - Jačanje skupštinskog nadzora nad javnim finansijama, gde rezultat treba da budu napisane jasne pisane procedure za razmatranje izveštaja o reviziji sa rokovima za razmatranje i postupanje Odbora.

U okviru istog stuba, DRI je određena za nosioca mere 18 - Unapređenje obima i kvaliteta eksternih revizija, gde rezultat treba da bude uspostavljanje sistema za praćenje sprovođenja preporuka DRI i uvođenje javnog registra preporuka revizije za sistemska pitanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw