17.07.2017 Beograd

U Skupštini predstavljen projekat Jačanja kapaciteta DRI, završen 2015.

U Skupštini predstavljen projekat Jačanja kapaciteta DRI, završen 2015. Foto: Media centar Beograd
Članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava sastali su se danas u Skpštini Srbije sa delegacijama Državne revizorske institucije (DRI) i Odbora za budžet Evropskog parlamenta, povodom predstavljanja projekat Jačanja kapaciteta državne revizorske institucije, završen u martu 2015. godine.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je da taj projekat predstavlja dokaz da postoji volja vrhovnih revizorskih institucija da dele međusobna iskustva, da uče jedne od drugih i da se međusobno pomažu.

Projekat, koji je trajao 29 meseci, od oktobra 2012, realizovan je sredstvima EU u saradnji sa Revizorskim sudom Holandije, starijim partnerom na projektu i Kancelarijom generalnog revizora Velike Britanije, mlađim partnerom na projektu, uz učešće eksperata iz Revizorskog suda Slovenije i Kancelarije za reviziju Švedske.

Ovim projektom, kako se navodi u saopštetenju, bile su obuhvaćene četiri komponente: pravni okvir, organizacioni razvoj, unapređenje revizije i angažovanje zainteresovanih strana za jačanje kapaciteta DRI i izrađene su smernice za odnose sa parlamentom, subjektima revizija i sa medijima.

"Kao rezultat ovog projekta, produbljen je i intenziviran odnos sa Odborom za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, kao i Pododborom za razmatranje izveštaja o revizijama Državne revizorske institucije", saopštila je DRI.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić istakla je značaj Pododbora za razmatranje izveštaja obavljenih revizija DRI i tematskih sastanaka članova tog tela sa predsednikom DRI i vrhovnim državnim revizorima.

Po njenim rečima posebno je značajno upoznavanje članova Pododbora sa konkretnim izveštajima revizije, u kojima su uočeni određeni problemi i predlozima odgovarajućih rešenja koja će u formi predloga preporuka i mera to telo uputiti skupštinskom Odboru za finansijena razmatranje i usvajanje.

U junu 2015. godine, Odbor i DRI su potpisali i Memorandum o saradnji u oblasti finansijske kontrole vlasti, razmene informacija, pružanja pomoći članovima Odbora u razumevanju prirode i važnosti revizorskih nalaza, organizovanju edukacija za članove Odbora, jačanju kapaciteta službe, kao i periodičnih sastanaka članova Odbora, odnosno Pododbora i predstavnika DRI.

Naročito je značajna saradnja u Programu reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020. godine. U okviru stuba "Eksterni nadzor nad javnim finansijama" Odbor je određen za nosioca mere 19 - Jačanje skupštinskog nadzora nad javnim finansijama, gde rezultat treba da budu napisane jasne pisane procedure za razmatranje izveštaja o reviziji sa rokovima za razmatranje i postupanje Odbora.

U okviru istog stuba, DRI je određena za nosioca mere 18 - Unapređenje obima i kvaliteta eksternih revizija, gde rezultat treba da bude uspostavljanje sistema za praćenje sprovođenja preporuka DRI i uvođenje javnog registra preporuka revizije za sistemska pitanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kosovo dobilo novu vladu: Krhka vlast Ramuša Haradinaja Kosovo dobilo novu vladu: Krhka vlast Ramuša Haradinaja

  Najvažniji izazov za Vladu, osim demarkacije granice sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština, biće početak rada Specijalnog suda za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Iako je nepoznanica ko će se sve naći na optužnicama, sasvim je izvesno da će biti pomeranja na političkoj sceni Kosova koja mogu dodatno destabilizovati ionako nestabilnu vlast

 • Održan skup "Stojim uz Vranjske" ispred Vlade Srbije (FOTO) Održan skup "Stojim uz Vranjske" ispred Vlade Srbije (FOTO)

  Skup podrške novinaru i glavnom i odgovornom uredniku Vranjskih Vukašinu Obradoviću, koji je zbog pritisaka koji su doveli do gašenja tih novina stupio u štrajk gladju, održan je večeras u centru Beograda ispred sedišta Vlade Srbije.

 • Vukašin Obradović hitno prebačen u bolnicu Vukašin Obradović hitno prebačen u bolnicu

  Vlasnik i glavni urednik nedeljnika "Vranjske" Vukašin Obradović, koji štrajkuje glađu zbog gašenja tog medija, prebačen je večeras oko 22.30 hitno u bolnicu u Vranju kolima Hitne pomoći.

 • Intervju Vladimir Vučinić: Branio sam sudsku odluku Intervju Vladimir Vučinić: Branio sam sudsku odluku

  Bivši sudija Specijalnog suda u Beogradu, sada advokat Vladimir Vučinić u razgovoru za Novi magazin objašnjava kako je i zašto doneo odluku o vraćanju pasoša Miroslavu Miškoviću, koja ga je odvela iz sudske karijere, i zašto bi je ponovio

 • Poverenik najavio pokretanje prekršajnih postupaka protiv Doma zdravlja Odažaci i odgovornih Poverenik najavio pokretanje prekršajnih postupaka protiv Doma zdravlja Odažaci i odgovornih

  Poverenik zа informаcije od jаvnog znаčаjа i zаštitu podаtаkа o ličnosti Rodoljib Šabić će protiv Domа zdrаvljа Odžаci i odgovornih licа podneti zаhteve zа pokretаnje prekršаjnih postupаkа nakon što je u postupku nadzora potvrđeno da je dokumentаcijа kojа sаdrži podаtke o zdrаvstvenom stаnju pаcijenаtа čuvаnа "nа potpuno nebezbedаn nаčin" što je za posledicu imalo pojаvljivаnja tih podataka nа društvenim mrežаmа i u medijimа.

 • Škoro: Država selektivno reaguje na napade novinara Škoro: Država selektivno reaguje na napade novinara

  Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Srđan Škoro ocenio je danas da država selektivno reaguje na napade na novinare i da je poslednji primer napad na novinarke Pinka tokom protesta u Beogradu, koje u bolnici obilazi i predsednik Aleksandar Vučić.

 • Pokret socijalista: Tekst Krika napad na Vulina i njegovu porodicu Pokret socijalista: Tekst Krika napad na Vulina i njegovu porodicu

  Pokret socijalista saopštilo je danas da je imovina lidera tog pokreta i aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulina - polovina trosobnog stana u Beogradu uredno prijavljena, bez sakrivanja, bez lažnog prebacivanja na druga imena, po punoj vrednosti.

 • Šarčević: Zaostajanje plata u prosveti treba smanjiti Šarčević: Zaostajanje plata u prosveti treba smanjiti

  Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da zaostajanje plata u obrazovanju treba smanjiti ali da ne može da kaže koliko će povećanje plata biti.

 • Niš: Poreska inspektorka uhapšena zbog primanja mita Niš: Poreska inspektorka uhapšena zbog primanja mita

  Niška policija privela je poresku inspektorku S. P. iz Niša zbog sumnje da je od vlasnika nekoliko prodajnih objekata zahtevala i primala poklone, kako ne bi kontrolisala te objekte, rečeno je agenciji Beta u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

 • U Srbiji sutra oblačno, mestimično s kišom U Srbiji sutra oblačno, mestimično s kišom

  U većem delu Srbije sutra će biti umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, samo pre podne na istoku i jugoistoku sa dužim sunčanim intervalima, a obilnije padavine očekuju se u južnom Banatu i Pomoravlju, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Čanak: Vojvodina je bila prva žrtva Miloševićeve zločinačke politike Čanak: Vojvodina je bila prva žrtva Miloševićeve zločinačke politike

  Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak podsetio je danas da je pre 30 godina vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević i dodao da je Vojvodina bila prva žrtva Miloševićeve "pogubne i zločinačke politike".

 • Potrošnja antibiotika u Srbiji pet puta veća nego u Evropi Potrošnja antibiotika u Srbiji pet puta veća nego u Evropi

  Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je danas u Nišu profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić.

 • Vučić: Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji Vučić: Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je situacija u svetu veoma komplikovana i da Srbija mora da učini sve da "nikada ne bude na spisku zemalja koje je danas u pakao slao američki predsednik" Donald Tramp.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic