21.03.2018 | 12:15h ► 19:00h Priština

Četvrti put danas bačen suzavac u sali Skupštine Kosova

Četvrti put danas bačen suzavac u sali Skupštine Kosova Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Poslanici Samoopredeljenja danas su i četvrti put bacili suzavac kako bi onemogućili nastavak rada sednice Skupštine Kosova na kojoj treba da se izglasa zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Oni su prethodno tri puta bacili suzavac da bi zaustavili rad Skupštine i onemogućili glasanje.

U trećem pokušaju poslanik Samoopredeljenja Dželal Svečla je ponovo aktivirao suzavac kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji seo na svoje mesto,  posle čega je Veselji dao pauzu.

Salu su napustili poslanici svih parlamentarnih grupa sa izuzetkom Samoopredeljenja koji su ostali još na svojim mestima.

Bacanje suzavca osudili su i predsednik Kosova Hašim Tači, predstavnici ambasada i evropski komesar za proširenje Johanes Han.


Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević

 

Predsedništvo Skupštine Kosova isključilo sa sednice poslanike koji su aktivirali suzavac

Predsedništvo Skupštine Kosova danas je odlučilo da sa današnjeg zasedanja bude isključeno pet poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenja koji su bacili suzavac u skupštinsku salu.

Odlukom Predsedništva sa sednice će biti udaljeni poslanici Dželal Svešla, Fitore Pacoli, Drita Milaku, Salih Ziba i Ljiburn Aliju.

Predsedništvo je ovlastilo obezbeđenje da ih, ako odbiju da se udalje, uz korišćenje sile na to nateraju.

Prištinski mediji su objavili snimke kako poslanik Ljiburn Aljiju iz kompjutera poslanika Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijademokratske incijative izvlači glasačke kartice, kako bi onemogućio elektronsko glasanje poslanika ovih stranaka.

Na upotrebu suzavca u sali parlamenta je reagovalo Osnovno tužilaštvo u Prištini koje je objavilo da je počelo istragu o koriščenju suzavca i najavilo da će svi poslanici koji to budu pokušali i uradili biti pritvoreni.

Očekuje se da Skupština nastavi rad i da se glasa o zakonu.

 

Privedena još dva poslanika Samoopredeljenja zbog aktiviranja suzavca u Skupštini Kosova

Policija Kosova privela je danas još dvoje poslanika pokreta Samoopredeljenje zbog aktiviranja suzavca na sednici skupštine na kojoj treba da se izglasa zakon o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Policija je, posle četvrtog aktiviranja suzavca na sednici, privela poslanicu Arberie Nagavci i poslanika Valjona Ramadanija.Prethodno su zbog aktiviranja suzavca privedeni poslanici tog pokreta Dželal Svešla, Fitore Pacoli, Drita Milaku, Salih Ziba i Ljiburn Aliju.

Istovremeno je Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo da sa sednice isključi poslanike Samoopredeljenja Aljija Lajčija, Samija Kuertešija, Fatmire Kolčaku, Aberie Nagavci, Arbera Redžaja i Šemsija Sulju.

Nastavak sednice Skupštine Kosova zakazan je za 18.15 časova.

 

Policijsko zadržavanje od 24 sata za pritvorene poslanike Samoopredelenja

Osnovno tužilaštvo u Prištini je večeras saopštilo da je odredilo meru policijskog zadržavanja od 24 sata za sedam poslanika Samoopredelenja koji su danas na sednici Skupštine Kosova aktivirali suzavac.Pritvoreni su poslanici Drita Milaku, Fitore Pacolli, Arbrie Nagavci, Liburn Aljiu, Salih Ziba, Dželal Svešla i Valjon Ramadani.

Oni su koristili suzavac kako bi onemogučili normalan rad Skupštine Kosova i ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Skupština Kosova je tek u petom pokušaju večeras sa 80 glasova za i 11 protiv usvojila zakon o ratifikaciji demarkacije.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je danas na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da SAD čvrsto veruju da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu neophodna saradnja i istakao zanačaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do tog cilja.

 • Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga

  Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, prenosi list Politika u izdanju od petka.

 • Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta

  Reditelj Jug Raivojević odbio je imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i ocenio da je smena dosadašnjeg direktora Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu tog pozorišta, prenosi Blic u izdanju od petka, 19. oktobra.

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Strazburu da se Srbija protivi prijemu Kosova u Savet Evrope i ocenio da bi to predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi te panevropske organizacije.

 • Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas na svečanosti obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare da se na konkursu za pošumljavanje u drugim delovima Srbije javilo samo 14 lokalnih samouprava, od kojih je 12 imalo valjanu dokumentaciju.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side